• äventyrsresa-borneo-sarawak

Äventyrsresa: Upplev spännande norra Borneo!

 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  9,700 sek

Den här resan är tyvärr inte tillgänglig längre. Om du är intresserad av en spännande äventyrsresa på Borneo rekommenderar vi istället vår systersajt The Adventure Crowd.

Du bor tillsammans med andra deltagare och volontärer i Kuching
Minimiålder: 18 år (om du åker ensam)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.

2018
2 veckor: 9.700:-
Extra volontärveckor på Borneo: 1.600:- per vecka.
Kontakta oss om du vill boka fler veckor! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för resa under 2019.
2018
Januari: 1, 15
Februari: 5, 19
Mars: 5, 19
April: 2, 16
Maj: 7, 21
Juni: 4, 18
Juli: –
Augusti: –
September: –
Oktober: –
November: –
December: –
Ingår:
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ Hämtning på flygplatsen i Kuching
¤ En donation till I Mina Skor

Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Fickpengar
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du bör boka ditt flyg till Kuching så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs söndagen, mellan kl 8 och 20. Då ingår hämtning på flygplatsen. Om du landar senare på kvällen eller en annan dag kostar hämtningen 350 kr extra. Sista dag på projektet är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Om du är svensk medborgare kan du stanna i Malaysia upp till 90 dagar utan visum! Vill du stanna ännu längre kan du ordna visum på plats på Borneo.

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B och tyfoidfeber. Vaccination mot rabies och malariaprofylax kan också vara bra, beroende på hur länge du ska stanna och om du ska vistas mycket i regnskogen. I Kuching är risken för båda närmast obefintlig.

På den här äventyrsresan får du en unik möjlighet att uppleva spännande Borneo tillsammans med en lokal expert – till ett pris som ligger långt under det vanliga för äventyrsresor till Borneo! 

 

Vecka 1 – Introduktion till Borneo

På måndagen börjar vi med en genomgång av programmet, och därefter får du en introduktion till den lokala kulturen på Borneo i allmänhet och i området Sarawak i synnerhet. Efter lunch väntar en rundvandring i mysiga Kuching, som är en charmig stad där gammalt och nytt och många olika kulturer blandas på bästa sätt.

eventyrreise-borneo

 

På tisdagen upptäcker vi Kuching från cykelsadeln på förmiddagen. Här hittar du gamla kinesiska hus bland moderna höghus, och små indiska restauranger mellan muslimska moskéer och traditionella lokala marknader. Efter lunch väntar en lektion i det lokala språket – Malaysia Bahasa – och du får lära dig mer om den lokala kulturen och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen.

På onsdagen besöker vi Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre och den anslutande nationalparken, som är mest kända för sin rehabilitering av orangutanger som skadats i vilt tillstånd eller varit någons ”husdjur” tills de blivit för stora – eller ungar som blivit föräldralösa av olika anledningar. Efter rehabiliteringen på centret släpps orangutangerna ut i frihet i parken, och har du tur kan du få se dem i sin naturliga miljö där och inte i bur. Eftersom målet är att de ska behålla sin naturliga distans till människor är det bara tillåtet att observera orangutangerna på avstånd. Det finns även många andra djur på centret, bland annat björnar, krokodiler och många olika fågelarter.

äventyrsresa-borneo

Torsdagen ägnar vi åt att fortsätta utforska Kuching till fots, med fokus på de olika religionerna som samsas i stan. Vi besöker olika tempel och moskéer, och du får en inblick i lokala traditioner och ritualer.

På fredagen lär vi oss laga mat på lokalt sätt. Wontons (små knyten med olika fyllningar) är särskilt populära bland Kuchings befolkning med ursprung i Kina, och du får lära dig hur man lagar dem från grunden. En kul kunskap att ta med sig hem!

eventyrresie-borneo

Helgen är ledig, men på lördagen kan den som vill besöka den lokala marknaden. Du kan upptäcka mer av Kuching och Sarawak på egen hand eller tillsammans med andra deltagare och volontärer, eller bara ta det lugnt och ladda batterierna inför den kommande äventyrsveckan.

 

Vecka 2

Äventyrsveckan börjar med ett besök i Bako nationalpark, som etablerades redan 1957 och därmed är den äldsta i Sarawak. Här finns det mesta koncentrerat till ett ganska litet område – regnskog, vattenfall, stränder och massor av exotiska djur och växter. Du har en chans att komma nära silver lutung-apor, långsvansade makaker, varaner och uttrar. Har du tur kan du även få se några av de ca 150 näsapor som bor i nationalparken, även om de är ganska skygga och oftast undviker människor.

äventyresresa-borneo-bako

På tisdagen besöker vi Sarawak Culture Village, ett litet ”mini-Sarawak” där du får lära dig mer om den lokala kulturen och se hur ett traditionellt långhus ser ut. Du får lära dig mer Sarawaks historia och dess intressanta blandning av urinvånare – dajakerna (några av dem var en gång i tiden var fruktade huvudjägare) – och hur området har blandats upp med malayer, kineser, indier och många andra folkgrupper genom århundradena. Du får även se exempel på Borneos fascinerande djur- och växtliv.

På onsdagen besöker vi Sarawaks mest besökta nationalpark – Kubah – och går på trekking i regnskogen. Här väntar fler exotiska växter och djur, bland annat många olika sorters grodor. De är mest aktiva på natten, men har du tur får du bland annat se näshornsgrodor – som kan vara svåra att upptäcka eftersom de ser ut som torra löv!

borneo-äventyr

Torsdagen bjuder på en matlagningslektion till – vi lär oss laga en annan lokal favorit: laksa. Det är kokosnötssoppa med nudlar.

På fredagen avslutar vi resan med att besöka Fairy Caves – ett fascinerande grottsystem som hämtat ur gamla sagor med illustration av JRR Tolkien. Vi besöker även en varm källa i närheten.

fairy caves-kuching

 

Programmet kan ändras eller pausas under följande lokala helgdagar:

2018: 1 januari, 17 februari, 30 mars, 1 maj,  29 maj-1 juni, 15 juni

 

Boende för våra deltagare

Du bor du på vår lokala samarbetspartners center i ett område som heter Kali Garden i Kuching, där du får dela rum med en eller flera andra deltagare och volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns dusch med varmvatten. Du får tillgång till wi-fi, tv, kyl, och bjuds på tre mål mat varje dag (två helgerna – brunch och middag). Maten är helt eller delvis vegetarisk och mestadels av lokal karaktär, dvs mycket ris och nudlar som bas.

Det finns en tvättmaskin i huset. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela resan är miljöinriktad och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. I volontärhuset får du inte dricka alkohol. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt resande.volontärresor-borneo-boende

 

Den här resan passar utmärkt för dig som vill göra en äventyrsresa tillsammans med dina barn. Om du även vill delta i volontärarbete går det utmärkt att ta med barnen på förskoleprojektet.

 

Att tänka på inför din äventyrsresa till Borneo

• Tänk på att majoriteten av invånarna i Malaysia är muslimer, och visa respekt genom att inte dricka alkohol öppet eller klä dig i linne och kort kjol.

• Om du vill ringa hem kan du enkelt köpa ett nytt SIM kort i de allra flesta butiker, vår personal på plats hjälper dig gärna.

• Det regnar mer eller mindre året runt på Borneo, men mest regn kommer från december till februari.

 

Äventyrsresan arrangeras i samarbete med samma internationella organisation som driver volontärprojekten på Borneo, och det går utmärkt att förlänga din äventyrsresa med en eller flera veckors volontärarbete.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Micke och Maria, Halmstad
  Svara

  Vi är så glada att vi var med på den här resan! Den var långt över förväntan!

  Vi uppskattar all hjälp och alla tips vi fick innan vi åkte, och personalen på plats var otroligt tillmötesgående och vi kände oss verkligen som hedersgäster på Borneo – inte som ännu ett par turister i mängden. Vi rekommenderar den här resan för alla som vill uppleva Borneo utan att det kostar skjortan, och göra det på ett personligt sätt.

 • Sharon, 40+ & Hugo, 12
  Svara

  Hemma igen och nöjda med vår resa. Det bästa var helt klart djuren och naturen. Vi var själva där utom 3 dagar. Så vi fick 2 guider för oss själva, lyxigt. Gjorde att vi kunde göra extra saker och äta på andra ställen. Väldigt flexibelt och roligt för oss. Gjorde att vi kunde göra extra saker och äta på andra ställen. Äventyrsveckan och det mesta på introveckan var toppen.