• billig-aeventyrsresa-kambodja-volontaerarbete-sepia

Äventyrsresa med volontärjobb – Kambodja på fyra veckor

 • Destination:
 • Reslängd från : 4 veckor
 • Pris från:
  15,400 sek

På grund av COVID-19 och omstruktureringar hos vår samarbetspartner i Kambodja kommer den här resan tyvärr inte att arrangeras under 2022. Vi rekommenderar vår kombinerade äventyrsresa i Thailand och Kambodja eller volontärprojekten i Kambodja istället.

Vill du uppleva och resa runt i spännande Kambodja tillsammans med trevligt sällskap och en lokal expert, lära känna kulturen inifrån genom att bo hos en lokal familj i några dagar och hjälpa dem i sitt jordbruk, besöka fantastiska Angkor Wat och andra ”måsten” i Kambodja och avsluta med några dagar på stranden? Då är det här rätt resa för dig!

Vecka 1: Introduktion till kambodjansk kultur
Vecka 2: Home stay och volontärarbete hos en lokal familj
Vecka 3: Angkor Wat och Phnom Penh
Vecka 4: Strand, bad och nationalpark i Sihanoukville
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.

2022
4 veckor: 15.400:-
Extra volontärveckor: 2.400:- per vecka.
Kontakta oss om du vill boka fler veckor!
 

2021
Inga datum inplanerade ännu.
Ingår:
? Hjälp med planering inför din resa
? Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela resan
? Hämtning på flygplatsen i Siem Reap
? Alla aktiviteter, resor och inträden under resan, inklusive dagspass till Angkor
? Lokala guider och samordnare som alltid är tillgängliga under hela resan och under volontärarbetet
? Allt boende under din vistelse
? Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
? En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
? En donation till volontärprojektet
? Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från Sihanoukville efter avslutad resa
Du bör boka ditt flyg till Siem Reap så att du landar dagen innan resans första dag (du ska alltså landa på en söndag) – mellan kl 06.00 och 16.00.

Resans sista dag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet i Sihanoukville till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att ta fram förslag på flygbiljetter.
Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Kambodja. Det skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar och gäller i 30 dagar, och går att förnya med ytterligare 30 dagar på plats i Kambodja. Visumet måste användas inom tre månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Glöm inte att skriva ut två kopior av visumet – en häftas fast i passet och en lämnas till passkontrollanten.

Du kan även få visum vid ankomsten till Kambodja (visa on arrival), om du flyger till Phnom Penh eller Siem Reap. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.

Om du ska stanna i Kambodja längre än 30 dagar kan du åka över gränsen till Thailand eller Vietnam innan visumet går ut, och stanna där i en kvart eller i en dag eller två.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B samt tyfoidfeber. I delar av Kambodja finns en liten risk att smittas av malaria. Du bör diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Upplev spännande Kambodja genom aktivt resande och volontärarbete!

Den här äventyrsresan till Kambodja passar perfekt för dig som vill kombinera ditt volontärarbete med att resa runt, uppleva massor av nya platser och få en mycket djupare förståelse för Kambodja än den som bara åker dit som turist. Till höjdpunkterna hör en besök på ett buddhistiskt tempel och chans till en pratstund med munkarna, boende och volontärarbete hos en lokal familj på den kambodjanska landsbygden, besök på Kambodjas nationalsymbol och världsarv Angkor Wat, en skrämmande men intressant inblick i Röda Khmerernas skräckvälde på 70-talet och en avkopplande avslutande vecka på stranden i Sihanoukville!

Den här resan passar alla – från barnfamiljer till seniorer – men merparten av deltagarna är runt 20-25. Du reser tillsammans med likasinnade och många får nya vänner för livet. En lokal guide följer med under hela resan, och ser till att allt flyter på som det ska. Att resa på egen hand i Kambodja kan vara lite knepigt. Här har du hjälp av en lokal expert som förklarar hur saker fungerar, löser alla problem och ser till att du hamnar rätt. Samtidigt är det en resa för aktiva och miljömedvetna resenärer som vill göra en samhällsinsats genom att volontärarbeta under resans gång. Har du ett öppet sinne och är nyfiken på att uppleva Kambodja ”på riktigt” kan vi varmt rekommendera den här äventyrsresan!

angkor-wat-backpacking-kambodja-äventyrsresa

Programmet kan komma att justeras något beroende på väder och andra omständigheter, men ser i stora drag ut så här:

 

Vecka 1: Introduktion till kambodjansk kultur

Den första veckan  är en gemensam introduktionsvecka tillsammans med volontärer som sedan åker vidare till sina respektive projekt. Du får lära dig grunderna om den kambodjanska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. De två första dagarna tillbringar du i Siem Reap.

Kambodja är känt för sin gamla och fascinerande tempel och vi börjar måndagen med att besöka ett av dem – Wat Thmey, som är mest känt för sin samling av kranier från Röda Khmerernas folkmord på 70-talet. En sorglig men mycket viktig del av Kambodjas historia. Vi hinner även med Kambodjas enda museum för andra världskriget och det betydligt muntrare Artisan d’Angkor, där du får lära dig mer om kambodjanskt konsthantverk.eventyrreise-kambodsja

Efter lunch får du en guidad tur i Siem Reap och vi besöker bland annat den stora marknaden, den gamla marknaden och det stora köpcentrat Lucky Supermarket, så du har alla chanser att köpa allt du har behov av inför din volontärtid. På kvällen väntar Pub Street och nattmarknaden.

Tisdagen börjar med ett besök på en silkesfarm, där du får se hur processen från silkesfjäril till silkestyg går till, och vi besöker en stor sjö/vattenreservoar som heter West Baray. Den som vill kan ta ett snabbt dopp om tiden och vädret tillåter, eller bara njuta av utsikten. Efter lunch får du prova på massage på kambodjanskt vis och koppla av vid poolen. För de som orkar och vill finns Pub Street kvar även på tisdagkvällen!

aktiv-resa-kambodja-siem-reap

Efter frukost på onsdagen tar vi taxi till Samraong, där du får flytta in på volontärcentret eller hos din värdfamilj (eller ibland, om det finns många andra volontärer samtidigt, på ett guest house). Vi äter lunch i volontärhuset och tar dig med på en rundtur så att du lär dig hitta i byn.

På torsdagen besöker vi vår samarbetspartners egen skola på förmiddagen, och efter lunch får du lära dig några grundläggande ord på khmer, som språket heter, och vi hinner även med en lektion i kambodjansk kultur och en matlagningslektion!

volontär-äventyrsresa-kambodja

Fredagförmiddagen ägnas åt buddhismen.  Vi besöker ett lokalt tempel, får se hur munkarnas vardag ser ut genom att delta i deras sysslor och får en pratstund med dem. Eftermiddagen är ledig. Du kan träna på de ord du har lärt dig tillsammans med lokalbefolkningen, umgås med de andra volontärerna, eller bara ta det lugnt.

Under helgen kan du koppla av i din nya miljö eller upptäcka mer av Kambodja på egen hand eller med andra volontärer och deltagare.

 

Vecka 2: Dela vardagen med lokalbefolkningen i en kambodjansk by!

På måndagen får du en introduktion till livet på landet i Kambodja, och du får en första inblick i vad som väntar resten av veckan: dela lokalbefolkningens vardag och delta i deras dagliga arbete! Beroende på säsong och behovet för tillfället väntar antingen jordbruk på lokalt sätt, bygg och renovering eller socialt arbete med barnen i byn. Du får bo och äta tillsammans med en lokal familj, och blir på så sätt en naturlig del av deras vardagsliv.

billig-äventyrsresa-kambodja

Tisdag till torsdag får du volontärarbeta och hjälpa till i byn – en chans att bidra till din värdfamiljs välbefinnande och samtidigt få en unik inblick i hur det är att leva på ett sätt som är väldigt långt från vår svenska vardag. Det här passar perfekt för dig som är intresserad av att uppleva en annan kultur på nära håll, och att inte bara stå på sidan om med en kamera runt halsen utan vara en i byn och jobba sida vid sida med och kambodjanska risbönder.

Från maj till november är det i första hand jordbruk som väntar. Då är det regnperiod, men det regnar inte varje dag och oftast bara under korta stunder. Du får prova på att ploga risfält på lokalt sätt – med vattenbuffel! – plantera och skörda ris, och vara med och bygga fördämningar för att spara regnvatten och förhindra översvämningar.volontärresa-kambodja

Under resten av året händer det inte så mycket på risfälten, och då är volontärarbetet i stället fokuserat på att hjälpa din värdfamilj med att exempelvis sätta upp stängsel för deras höns eller ankor, plantera träd och hjälpa till att reparera huset.  Exakt vad som väntar beror på månad och familjens och byns hjälpbehov för tillfället, men vi ser till att dina tre dagar som volontär utnyttjas på bästa sätt.

På fredagen är det dags att ta farväl av din värdfamilj efter lunch, och vi åker tillbaka till volontärhuset i Samraong. Helgen är ledig, och du får en chans att vila ut efter ditt volontärarbete och ladda batterierna inför nästa del av äventyret!

 

Vecka 3: Angkor Wat och Phnom Penh

Efter frukost på måndagen åker till tillbaka till Siem Reap, och tar in på guest house där igen. På eftermiddagen besöker vi en ”flytande by”, som är precis vad det låter som. Här bor alla i hus på pålar i sjön Tonlé Sap, och tar sig fram i små båtar mellan husen.

På tisdagen väntar Angkor Wat! Det är en en stad av ruiner från en svunnen storhetstid, och Kambodjas största turistmagnet. Trots den stora mängden turister som besöker området varje dag är det en fascinerande upplevelse att vandra runt bland ruinerna av det som byggdes under 1100-talet och under lång tid var huvudstad i det mäktiga Khmer-riket. Vi hinner med att besöka tre av de mest kända templen: Angkor Wat, Ta Prohm och Bayon.

äventyrsresa-kambodja

Onsdagen blir en resdag: vi åker från Siem Reap till huvudstaden Phnom Penh, stannar för lunch på vägen och kommer fram på eftermiddagen. Även i Phnom Penh bor du på guest house.

På torsdagen besöker vi  Choeung Ek, även känt som ”Dödens Fält”. Här väntar en skrämmande men viktig del av Kambodjas historia. Under Röda khmerernas skräckvälde under 70-talet slussades intellektuella, utlänningar, homosexuella, religiösa och andra  ”störande” människor till platser som Choeung Ek för avrättning. Idag har man upprättat flera monument till de 9 000 människor funna i massgravarna vid Choeung Ek, bland annat en buddhistisk stupa fylld med dödskallar. I massgravarna kan man fortfarande se människoben, tänder och kläder sticka upp ur jorden.

Vi besöker även museet vid Tuol Sleng, det mest ökända fängelset från folkmordstiden. Var beredd på en rejäl kalldusch även här. Det är omöjligt att inte bli berörd av de människoöden som visas upp, och svårt att förstå hur det kunde hända.

äventyrsresa-kambodja-toul-sleng

Fredagen blir inte lika blodig. Vi besöker det kungliga palatset och Kambodjas nationalmuseum i Phnom Penh.

På lördagen åker vi vidare till Sihanoukville, där en veckas avslutande strandliv väntar!

 

Vecka 4: Strand, bad och nationalpark!

Söndagen och måndagen är lediga dagar, som du får spendera hur du vill. Stranden är den naturliga samlingsplatsen på dagarna. Det finns sex olika stränder att välja mellan. Vår favorit ligger längst i söder och heter Otres Beach. Där är stranden renare och det är inte lika mycket folk som på de andra stränderna.eventyrreise-kambodsja-otres-beach

På tisdagen tar vi en båttur i den kambodjanska skärgården, och besöker flera mysiga små öar. Den som vill kan snorkla och/eller fiska.

Onsdagen är en ledig dag, och på torsdagen besöker vi Ream nationalpark, där vi provar på trekking, besöker mangroveträsk och upplever unikt djurliv med många olika vackra fågelarter.

äventyrsresor-kambodja-backpacking

Även fredagen är ledig, och du kan njuta av en sista dag på stranden eller tillbringa den hur du vill. På lördagsmorgonen avslutas programmet efter frukost, och vår koordinator hjälper dig att hamna rätt om du ska tillbaka till Siem Reap, Phnom Penh eller någon annanstans.

Den här äventyrsresan går utmärkt att förlänga med volontärarbete på vårt skolprojekt utanför Samraong, där du kan antingen undervisa barn från fattiga familjer eller volontärjobba med bygg och renovering av skolan. Kontakta oss så tar vi fram ett specialpaket om du är intresserad av det!

Det lokala nyårsfirandet i mitten av april och ”Pchum Ben”(firandet av förfäderna) i mitten av oktober är Kambodjas största högtider. Under de dagarna kan programmet att ändras lite, så att du kan delta i festligheterna!


Obs: På den här resan krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra deltagare och volontärer

Du bor på volontärcentret i Siem Reap och Samraong, hos en lokal värdfamilj från måndag till torsdag vecka 2 och på guesthouse i Phnom Penh och Sihanoukville. Du får dela rum med en eller flera deltagare av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Tre måltider per dag ingår, och maten är helt eller delvis lokal. Kambodjansk mat har tydliga influenser från Indien, Vietnam, Kina och Thailand, men är oftast inte lika kryddstark som till exempel maten i Thailand.

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela resan är miljöinriktad och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Ta med en egen handduk och en tunn sovsäck eller sovlakan.  Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt resande.

 

Att tänka på inför din äventyrsresa till Kambodja

?Ta ut pengar i Siem Reap. I Kambodja används amerikanska dollar parallellt med den lokala valutan, riel. Du kan växla dollar till riel i Samraong, men gör det gärna redan i Siem Reap för säkerhets skull.

? Tänk på att smutsiga eller skadade dollarsedlar oftast inte tas emot, och att riel inte går att växla bort utanför Kambodja, så gör dig av med dem innan du lämnar landet.

? Regnperioden varar från maj till oktober. Det regnar inte varje dag, men tropiska skyfall som dränker det mesta förekommer.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • kaja
  Svara

  Hei,
  hvor stor er gruppen man reiser sammen med?

  • Lennie Segerblad
   Svara

   Hei Kaja,

   Størrelsen på gruppen varierer, men det er vanligvis ganske lite antall deltakere på denne turen. Omtrent 4-8 personer.