Säkerheten för våra volontärer är viktigt för oss på IndiGo. Vi förmedlar inte volontärarbete till platser där vi inte kan garantera en säker vistelse för våra deltagare. I de flesta länder finns det städer där det finns större risk att utsättas för brott än andra. Numbeo rankar varje år städer i en mängd olika kategorier, och årets vinnare i lägsta brottsindex i hela världen är en stad där vi har flera volontärprojekt – Davao City på Filippinerna!

I rankingen har man bland annat tagit hänsyn till följande kriteria:

  • Hur stor risken är att bli rånad
  • Hur stor risken är att få bilen stulen
  • Hur stor risken är att bli attackerad av en främling
  • Hur stor risken är att bli attackerad pga hudfärg, religion eller etnisk tillhörighet
  • Hur stort drogproblemet är i staden
  • Hur stor risk det är att drabbas av inbrott
  • Hur stor risken är att utsättas för våldsbrott

Filippinerna är inte direkt känt för att vara det säkraste landet i världen, men Davao City är undantaget som bekräftar regeln. Trots detta varnar UD för resor till Davao, eftersom det geografiskt hör till Mindanao-provinsen där vissa ställen inte är säkra för västerlänningar.

Davao är säkert och de som jobbar med projekten där garanterar att de inte haft några säkerhetsproblem för sina volontärer. De har tagit emot massor av internationella volontärer i flera år och säkerheten har aldrig varit några problem. Däremot är sydvästra Mindanao ganska riskabelt att åka till (pga muslimska separatister och risk för kidnappning av västerlänningar), och tyvärr har UD målat med en för bred pensel när de tagit med hela Mindanao-provinsen i sin avrådan. Detta göra bl a att vissa reseförsäkringar inte gäller för vistelser i Davao, så kolla upp det innan du åker.

Så… varför är just Davao en så säker stad att vistas i? Det beror på att borgmästaren, Rodrigo Duterte, har bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna mot brottsligheten. Vissa tycker att han har gått lite för långt, men det har åtminstone gett goda resultat. Här kan du läsa mer om hans inställning till brottslingar.

Läs mer om våra volontärresor till Filippinerna här!

volonär-palawan-filippinerna-förskola2