Gör ditt Gymnasiearbete utomlands – Volontärarbeta genom IndiGo!

Går du i gymnasiet och funderar på att göra ditt gymnasiearbete utomlands? Många av våra volontärprojekt i Asien går utmärkt att använda som grund för ditt gymnasieprojekt, och på de flesta projekt kan vi ta emot volontärer från 16 år och uppåt. Om du inte har fyllt 18 behöver du skicka ett intyg från dina föräldrar, som godkänner att du åker – och naturligtvis följa samma säkerhetsföreskrifter som alla andra när du är på plats. Läs mer här om vad som gäller för dig under 18!

För många är det en dröm att få resa utomlands och hjälpa dem som har svårigheter i livet. Vi kan hjälpa dig att hitta ett projekt som passar dig perfekt, och ger dig möjlighet att ge en hjälpande hand till något som du brinner för och på köpet få både underlag till ditt gymnasieprojekt och en vistelse utomlands som garanterat ger minnen för livet.

Att göra sitt gymnasieprojekt utomlands är ett roligt och utvecklande sätt att kombinera personlig utveckling med skolarbete. De som valt att göra sitt gymnasieprojekt utomlands har nämnt bland annat följande fördelar:

  • Bättre insikt i vad man vill göra efter gymnasiet
  • Lättare att ta kontakt med andra människor
  • Förbättrad engelska, både genom att våga prata mer och förstå andra bättre
  • Lärt sig att våga ta en chans och klara sig på egen hand

Vad har vi på IndiGo lärt oss? Bland annat att lyssna till och förstå både ungdomar och deras föräldrar/förälder. Kanske har du som läser det här redan pratat med dina föräldrar om att resa utomlands? Eller kanske du bara läser för att få inspiration? I vilket fall så är det vanligt för oss att ha kontakt med både dig och någon äldre, det är vi vana vid. Vi har också haft kontakt med lärare innan avresa för att se till att allt är i sin ordning innan avresa.

I slutet av denna artikel ger vi handfasta tips och råd för att resan ska fortlöpa på bästa möjliga sätt. Men vi börjar med att adressera en av de vanligaste frågorna – vad kan jag skriva om?

 

Gymnasieprojekt utomlands – vart kan jag resa och skriva om?

Vi har två lite större fokusområden när det gäller lämpliga volontärprojekt för gymnasiearbete, djur och barn. Vi har även några andra specialprojekt som passar extra bra som gymnasiearbete. Du som pluggar till exempelvis målare eller snickare kan volontärarbeta med bygg och renovering på Filippinerna, Bali och i Nepal och Kambodja – eller hjälpa till att renovera buddhisttempel på Sri Lanka. Ska du bli djurskötare eller veterinär? Vi har många volontärprojekt där du får möjlighet att hjälpa utsatta djur i bland annat Indien, Sri Lanka, Bali, Thailand och Kina.

Ska du bli barnskötare? Då kan volontärarbete på ett barnhem i  Sri Lanka eller Thailand passa dig perfekt. Eller varför inte volontära på en förskola på Bali eller Fiji? Eller i Kina eller Laos?

Ska du bli lärare? Prova på att undervisa i en skola i Indien, Nepal, Thailand, Sri Lanka, Bali, Fiji eller Thailand! Vill du volontärarbeta med barn med särskilda behov? Den möjligheten ger vi dig i Vietnam, Indien, Sri Lanka, Nepal och Malaysia.

Går du hotell- och restaurangprogrammet? Då kan du åka till Vietnam och volontärarbeta på ett soppkök för fattiga, som samtidigt få erfarenhet av att jobba i storkök och med service.

Eller går du på omvårdnadsprogrammet och vill jobba med hälso- och sjukvård utomlands som grund för ditt gymnasieprojekt? Det kan du göra på Filippinerna och i Vietnam.

Använd gärna vår sökfunktion – där hittar du enkelt de projekt vi tycker passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt i Asien.Gör ditt gymnasieprojekt och res samtidigt som volontär utomlands i något eller några länder i Asien

 

Hur skriver jag en problemformulering och hur väljer jag frågor att undersöka?

Efter att du hittat ett projekt som verkar intressant kommer nästa steg. Vad ska jag/vi egentligen undersöka? I skolan har ni säkerligen en lärare som hjälper till och handleder arbetat. Det kan vara en bra idé att fråga läraren om vilka krav som ställs och om gymnasiearbetet måste vara inom ett specifikt ämne eller avgränsas på något sätt. Genom att ha ramarna på plats brukar det blir lättare att kunna hitta ett ämne och spännande frågor. Finns det redan idéer så kan vi agera bollplank och hjälpa er att ge uppslag och information om vad som är möjligt att undersöka på plats och skriva om.

De flesta lärare vill att det finns en problemformulering färdig innan ni åker. Men diskutera gärna också möjligheten att justera detta när ni väl är på plats. Det kanske dyker upp något intressant, en person eller plats, som ni får upp ögonen för först när ni är på plats.

 

Hur får jag ihop pengar till att göra mitt gymnasieprojekt utomlands?

Det kostar inte pengar att volontärarbeta, men du betalar för service innan avresa, hämtning på flygplatsen, mat och husrum, lokal samordnare och annat som gör din volontärresa möjligt. I vissa fall kan du få stipendium som helt eller delvis täcker dina kostnader. Kolla med lokala fonder och stiftelser i din hemstad – ofta finns det pengar att söka för volontärarbete utomlands. Tänk bara på att vara ute i god tid, det tar ofta flera månader att få din ansökan behandlad och vissa stiftelser betalar bara ut pengar en gång om året.

Vissa stiftelser och organisationer vill ha en kopia på din inbjudan, fakta om projektet, dagsschema, arbetsuppgifter och liknande. Kontakta oss så ordnar vi det utan extra kostnad.

Andra vägar är att få ett företag eller organisation att sponsra er resa. Kanske finns det ett forum, event eller tillställning där du/ni kan berätta om planerna ni har och få sponsorer?

 

Rekommendationer – Att tänka på

Var du bor – Bo med värdfamilj eller i volontärcenter? Att bo med en lokal värdfamilj kan öppna dörrar. Möjligheten ökar att lära sig mer av den lokala kulturen och få en djupare förståelse. Å andra sidan är volontärcenter en utmärkt mötesplats för att möta andra volontärer och få inspiration. Volontärer på andra projekt som också bor på centret kan berätta om sina upplevelser och läget på sina projekt, de blir dina ögon och öron!

Planering – De flesta har bara 1 eller 2 veckor på själva projektet. Jetlag, tidsomställning och att acklimatisera sig till ett nytt klimat brukar ta ett par dagar. Fundera på vad som kan hinnas med – förbereda frågor, göra intervjuer, dokumentera och ta bilder tar tid. Samtidigt vill de allra flesta samtidigt ha kul! Att fundera över vad som hinns med är bra, även om planen kanske inte alltid följs, det är också en del i att utvecklas.

Att dokumentera – Ska jag ta med mig dator, penna och papper eller kanske en diktafon? Intervjua personer eller skriva en rapport baserad på observationer? Kan man göra en film? Detta är till slut upp till dig att bestämma. Ska en rapport skrivas kanske den går att färdigställa hemma i Sverige, då kan datorn lämnas hemma. Det viktigaste för de allra flesta som gjort sitt gymnasiearbete utomlands är inte att skriva, utan att på något sätt dokumentera det man är med om.

Vill du veta mer om att göra ditt gymnasiearbete utomlands eller har frågor om projekt och hur du ska gå tillväga? Kontakta oss!

Fundersam? Fråga oss!