Volontärarbeta med orangutanger!

    Malaysia är lite mindre än Sverige, men har tre gånger så stor befolkning. Trots detta består stora delar av landet av otillgängliga djungler och bergsområden där väldigt få människor lever.  Nationen består av den Malaysiska halvön, inklämd mellan Singapore och Thailand, samt den malaysiska delen av ön Borneo: Sabah och Sarawak. 85 % av befolkningen bor på den Malaysiska halvön.

    Islam är den dominerande religionen i Malaysia, men vid sidan av moskéerna finns mängder av kyrkor och tempel för både hinduer och buddhister. Malajerna är den dominerande folkgruppen, medan kineserna är god tvåa följt av indierna. Med andra ord är Malaysia ett land där många olika uppfattningar och människor samsas, och det gör man i regel på ett föredömligt sätt.

    I Taiping i Perak-provinsen, ungefär halvvägs mellan gränsen till Thailand och huvudstaden Kuala Lumpur, finns ett unikt projekt där vi tar emot volontärer som arbetar med orangutanger. Projektets främsta mål är att bidra till orangutangernas överlevnad. Sedan starten år 2000 med tre omhändertagna orangutanger från Borneo har man idag utökat beståndet till mellan 25 och 30 orangutanger, och fungerar även som ett center för forskning och utbildning.

    De orangutanger som är friska och tillräckligt gamla för att klara sig utan tillsyn släpps  ut på en egen liten ö i sjön vid forskningscentret. Här får de leva fritt, men får mat och tillsyn av centrets personal och volontärer. För att få in pengar till verksamheten tar man emot besökare, som mot betalning får en guidad tur till ön och en chans att se orangutangerna i sin naturliga miljö, dock endast på avstånd. Som volontär på det här projektet får du en unik inblick i det arbete som bedrivs för att bevara dem, och allt görs med orangutangernas bästa i fokus.

    Vill du veta mer om volontärarbete med orangutanger i Malaysia? Fråga oss!