Volontärarbete i Kambodja fick ett dåligt rykte för några år sedan. Helt plötsligt kunde vi läsa om hur barn på barnhem utnyttjades. De var ”kidnappade” och satta på barnhem enbart för att de som drev barnhemmen skulle tjäna pengar. Mer eller mindre självutnämnda experter (som oftast inte ens var på plats) gick ut och talade om att man inte skulle volontärarbeta på barnhem i Kambodja – och helst inte alls, för då blev man automatiskt medskyldig till att detta kunde hända. Men var det verkligen så – överallt i Kambodja?

Nej. Kritiken var delvis berättigad, men det är en komplex fråga och det är inte svart eller vitt. Det stämmer att det finns människor i Kambodja som tjänar pengar på att ta emot volontärer på barnhem där barnen egentligen har familjer som kan ta hand om dem. I några extremfall har barnen även utnyttjats på andra sätt. Det finns fortfarande barnhem som låter turister besöka barnhemmen mot betalning, eller förväntar sig ”frivilliga” donationer av besökarna. Många vill förstås hjälpa barnen och skänker pengar och saker – men det finns många frågetecken kring var pengarna verkligen hamnar. Så långt delar vi kritiken, och det är bra att vara kritisk när man väljer att åka på en volontärresa. Ställ frågor om något verkar fel!

Å andra sidan är de flesta barnhem i Kambodja seriösa. De räddar liv på gatubarn och tar hand om föräldralösa barn som verkligen är i behov av hjälp. Därför är det synd att det inte finns en mer nyansierad debatt, och att volontärer som hjälper till i flera veckor eller månader dras över samma kam som ”barnhemsturister”, som stannar i en kvart, tar en selfie med barnen och lägger upp på Facebook och åker vidare.

För att inte blandas ihop med oseriösa förmedlare av volontäresor till Kambodja har vi valt att inte skicka volontärer till något barnhem där sedan den här debatten startade, men vi lämnar dörren öppen för det i framtiden – om vi hittar ett barnhem som vi kan besöka och se med egna ögon om vi vill stödja verksamheten där. Det är skillnaden mellan oss och de förmedlare av volontärresor som inte finns på plats i Asien. Vi har koll på vad som händer här i vår del av världen, och styr vår verksamhet efter egna upplevelser på plats.

Däremot har vi i flera år skickat volontärer till en skola i Samraong i norra Kambodja, där vi har full insyn. Skolan drivs av vår samarbetspartner, och utan volontärer skulle den inte existera – och barnen där skulle inte ha möjlighet att gå i skolan alls. Skolan är till och med byggd av volontärer.

Ändå har vi fått frågan några gånger, av de som googlat ”Volontärarbete i Kambodja” och sett svarta rubriker: Är det inte skadligt för barnen att åka som volontär till Kambodja”?

 

En månad i bilder

För att ge en inblick i hur det är att volontärarbeta på skolan delar vi gärna med oss av långtidsvolontären Tims bilder, och en sammanfattning av vad som har hänt den senaste månaden.

Bedöm själv – verkar barnen ta skada av att ha volontärer på plats? Eller är det positivt?

volontararbete-kambodja

4 augusti: Nya skolbänkar byggs.

 

frivillig-arbeid-kambodsja

8 augusti: Volontären Maarten från Belgien, som lärt ut engelska i fyra veckor, köper in helt nya uppsättningar läroböcker för alla elever från årskurs 1 till 5. De gamla var så slitna att de knappt gick att använda.

 

volontararbete-i-kambodja

12 augusti: Fest i regnet! Fredag, och som avslutning på veckan festade både volontärerna och barnen till det efter sista lektionen med sång och dans.

 

frivillighet-kambodsja-skole

15 augusti: Måndag igen, och eleverna får hjälp att förbereda sig inför de nationella proven, som hålls om en vecka.

 

volontararbete-kambodja-skola

16 augusti: Två av skolans elever svimmar under en en lektion. De är bröder, och heter Kumsieng och Kimseng. Med hjälp av volontärer och skolans personal tas de snabbt till en lokal klinik, där de konstateras att de har denguefeber. Det kan vara livshotande utan behandling, särskilt hos barn.

 

frivillig-arbeid-i-kambodsja

17 augusti: Samtliga volontärer på skolan samlar in pengar till pojkarna, och långtidsvolontären Tim lämnar över dem till deras mamma. Hon använder pengarna till behandling och medicin, som hon annars inte hade haft möjlighet att bekosta.

 

volontararbeta-i-kambodja

22 augusti: Nationellt prov. Och Kumsieng och Kimseng är tillbaka i skolan!