Sugen på en volontärresa i vinter? När det är som kallast och mörkast i Sverige är klimatet på topp i vissa länder i Asien – och mindre bra i andra. Även om vädret oftast spelar mindre roll på en volontärresa än på en charterresa, kan det ju vara trevligt om det inte spöregnar varje dag. Vad som är ”bra” väder är förstås individuellt – vissa vill ha 35 grader och sol medan andra trivs bäst med svalare klimat. Men vi gör ett försök, och bjuder vi på en snabbguide till vinterklimatet i Asien – listat från bäst till mindre bra.

  1. Thailand, Kambodja, Vietnam, Laos och Burma. Alla de här länderna har behagligast klimat på vintern, när temperaturen inte är jobbigt hög på dagarna, kvällarna är svala och sköna och det nästan inte regnar alls. Tänk på att de norra delarna i Thailand, Burma, Vietnam och Laos har lite kyliga nätter. I Hanoi i Vietnam, Chiang Rai i Thailand och Mandalay i Burma kan kan temperaturen gå ned till ca 10-12 grader på nätterna i december och januari.
  2. Indien. I Goa slutar det regna redan i november, och börjar inte igen förrän i juni. Här är det varmt året runt. I Udaipur är infaller regnperioden ungefär samtidigt, men det är mycket svalare på nätterna från november till mars. Om du planerar att åka på vår äventyrsresa i Indien är vintern en utmärkt tid att göra det på – men var beredd på kyliga nätter i Shimla och resten av norra Indien.
  3. Palawan, Filippinerna. Regnperioden slutar i december, och från januari till april är det extra trevligt att bo 100 meter från stranden, som man gör på våra projekt där.
  4. Sri Lanka och Maldiverna. Regnperioden liknar den på Palawan. Den slutar i december/januari och det är torrt fram till april.
  5. Nepal och södra Kina. Vackert på vintern – men rejält kyligt på nätterna. Vill du ha tropisk värme dygnet runt är det här inte rätt destinationer på vintern, men vill du ha ett klimat som påminner och svensk höst och vår passar det utmärkt.
  6. Fiji och Bali. Regnperioden är inte lika markant som i sydostasien, men det regnar mest från januari till mars. Räkna med mer eller mindre regn ungefär varannan dag.
  7. Taiping, Malaysia. Regnperiod från november till mars, och allra mest regnar det i januari. Var beredd på hel del regn om du planerar att volontära med orangutanger på vintern!
  8. Borneo. Regnskogsklimat året runt, men från november till februari kommer det så mycket regn att det påverka aktiviteterna där, särskilt om du planerar att vara med på äventyrsresan.

Det går utmärkt att anmäla sig till alla våra volontärresor i vinter redan nu. Tänk också på att vi eventuellt måste höja priserna på vissa projekt vid årsskiftet pga ökade kostnader – så boka gärna innan dess, så blir det billigare! 🙂