Att åka på en volontärresa är förstås inte lika väderberoende som att åka på en charterresa – för de flesta är det viktigaste att kunna hjälpa till och lära känna den lokala kulturen i ett spännande land. Men samtidigt kan det ju vara trevligt om det inte spöregnar varannan dag, särskilt om man tänkt kombinera volontärarbetet med lite sol och bad. Därför bjuder vi här på en liten snabbguide till sommarklimatet i de länder i Asien vi förmedlar volontärresor till, så du lättare kan hitta ett land som passar dig!

Vad som är ”bäst” är förstås individuellt, men vi utgår från att de flesta vill undvika extrem värme och monsunregn varje dag, och hellre vill ha ett mer ”lagom” klimat. Vår topplista ser ut så här:

  1. Bali. Temperaturen är jämn på Bali året runt, och ligger på runt 30 grader på dagarna  och 22-25 på nätterna. Däremot regnar det betydligt mindre från maj till september under än under resten av året, och eftersom Bali ligger söder om ekvatorn är sommarnätterna svalare än vinternätterna. Mindre regn passar extra bra för dig som är intressserad av våra projekt i Lovina Beach, där man bor vid stranden! Tänk på att våra projekt på Bali är extra populära under sommarmånaderna, och att de oftast blir fullbokade – särskilt i Ubud. Boka i god tid så slipper du bli besviken!
  2. Fiji. Även Fiji ligger söder om ekvatorn, öster om Australien, och hör inte till Asien men får vara med ändå.  Omvänt klimat jämfört med Europa även här, med svala och sköna kvällar och minst regn när vi har sommar i Sverige.
  3. Sri Lanka. Det drar in monsunregn över Sri Lanka i två omgångar varje år. Den första är i april och maj, och den andra i september till november. Därför är sommarmånaderna pefekta för dig som vill kombinera en volontärresa eller äventyrsresa med sol och bad.
  4. Borneo. Här är det regnskogsklimat året runt, men det regnar inte så mycket under sommarmånaderna. En bra tid att uppleva Borneo på vår äventyrsresa eller som volontär!
  5. Thailand. Det regnar ganska mycket i vissa delar av Thailand under sommarmånaderna, men mindre i söder. Därför rekommenderar vi i första hand vårt barnhemsprojekt utanför Phuket, undervisningsprojekten i Kuraburi och på Koh Samui. Fast även elefantprojektet i Surin är kul på sommaren – elefanterna älskar regn och gyttjebad! 🙂volontar-elefanter
  6. Kambodja. Även här regnar det ganska mycket under sommaren, i en stigande kurva från maj till oktober. Därför rekommenderar vi i första hand att åka till Kambodja i början på sommaren.
  7. Filippinerna. Vill du sola och bada varje dag är sommaren inte den bästa tiden att åka till Palawan. Det regnar en del.
  8. Kina. I Chengdu, där vårt pandaprojekt är beläget, är det som varmast men även som regnigast i juli och augusti. I maj och juni är klimatet behagligare. I Guilin, där du kan volontärarbeta med undervisning, regnar det mest i maj och juni – så där är juli och augusti mer behagliga vädermässigt.
  9.  Nepal. Även i Nepal är början på sommaren är bättre än slutet för dig som vill kombinera din volontärresa med trekking. I juli och augusti blir trekkinglederna leriga och hala av sommarregnen.
  10. Vietnam och Laos. Även här får du räkna med en del regn under sommaren, men eftersom det även är den varmaste tiden på året ger regnen skön svalka. Ta med torra ombyteskläder.

Indien bjuder inte på det bästa vädret när vi har sommar i Sverige. I Udaipur i Rajasthan är det närmare 40 grader på dagarna i maj och juni, och regnperiod i juli och augusti. I Goa är temperaturen inte lika extrem, men det är regnperiod från juni till augusti. Därför rekommenderar vi att vänta till hösten om du planerar en volontärresa eller äventyrsresa till Indien – eller att vara förberedd på mycket regn.

Till hösten är det även behagligt klimat i Nepal, Bali (tidig höst, innan regnperioden), Laos, Vietnam, Kambodja och Thailand (särskilt från oktober-november, när regnperioden slutar), Fiji och Kina.