• volontaeresor-indonesien-flores

Volontärresa: Undervisa på Flores i Indonesien!

Nytt projekt från maj 2018: Volontärarbeta på den vackra ön Flores, och kombinera ditt volontärarbete på en lokal skola med naturupplevelser i världsklass!

Första veckan är en introduktionsvecka
Du undervisar i minst två veckor
Du bor tillsammans med andra volontärer, nära havet
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
2 veckor: 7.700:-
3 veckor: 10.100:-
4 veckor: 12.500:-
5 veckor: 14.900:-
6 veckor: 17.300:-
7 veckor: 19.700:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Januari: –
Februari: –
Mars: –
April: –
Maj: 7, 21
Juni: 4, 18
Juli: 2, 16
Augusti: 6, 20
September: 3, 17
Oktober: 1, 15
November: 5, 19
December: 3, 17

2019
Januari: 7, 21
Februari: 4, 18
Mars: 4, 18
April: 1, 15
Maj: 6, 20
Juni: 3, 17
Juli: 1, 15
Augusti: 5, 19
September: 2, 16
Oktober: 7, 14
November: 4, 18
December: 2, 16
Ingår:
¤ Hämtning på Komodo Airport utanför Lebuan Bajo
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till skolan
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du bör boka ditt flyg till Komodo Airport (LBJ) på Flores så att du landar mellan kl 06 och 20 dagen innan projektet börjar, dvs söndagen. Då ingår gratis hämtning på flygplatsen. Om du kommer en annan dag, senare på söndagskvällen eller med båt från någon av de andra Sundaöarna behöver du ta dig till boendet i Labuan Bajo på egen hand.
Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att behålla rummet till lunchtid på lördagen.
Du behöver skaffa visum på Indonesiens ambassad i Stockholm innan du åker. Du kan antingen göra det personligen eller via post. Visumet du ska söka heter ”B-211” (Social Visa) och det tar högst tre arbetsdagar att utfärda. Med det visumet kan du stanna i Indonesien i upp till 60 dagar, och det går att förlänga på plats upp till fyra gånger.

Du behöver bifoga ett inbjudningsbrev som du får av oss när du har bokat, och vi hjälper dig självklart genom visumprocessen utan kostnad. Läs mer här:
http://indigotravel.se/nya-visumregler-for-volontararbete-pa-bali/
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B och tyfoidfeber. Det finns en risk att smittas av malaria på Flores. Diskutera med din husläkare eller vaccinationsklinik om du behöver malariaprofylax – det beror bland annat på hur länge du stannar och vilken tid på året du åker. Vi rekommenderar att alltid använda myggspray och ha tunna bomullskläder som täcker armar och ben när du är ute på kvällarna.

 
Flores är – tillsammans med bland annat Bali och Lombok – en av öarna i pärlbandet som utgör de Mindre Sundaöarna, en ögrupp i östra Indonesien. Drygt 1,8 miljoner människor bor på ön. Till skillnad från resten av Indonesien, som (med undantag av Bali) är mestadels muslimskt, är de flesta av invånarna på Flores kristna. Mest känd är ön för sina komodovaraner, vacker natur och den imponerande vulkanen Kelimutu.

 

Introduktionsveckan – en bra början på din volontärresa till Flores

Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka, med Labuan Bajo som utgångspunkt. Under veckan får du lära dig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.

Måndag: Introduktionsveckan börjar med en genomgång av vad du bör göra – och vad du bör undvika – för att respektera den lokala kulturen och människorna på Flores. Du får även en guidad rundvandring i Labuan Bajo, så du lär dig hitta i din nya (om än tillfälliga) lilla hemstad vid havet.

lebuan-bajo-flores-indonesien

Tisdag: På tisdagen besöker vi Batu Cermin – eller ”spegelgrottan” – som har fått sitt namn av att solens strålar vid vissa tidpunkter letar sig in och skapar reflektioner på grottväggarna. Grottsystemet är även hem till en ganska stor koloni fladdermöss.

Onsdag: Vi besöker en traditionell by där du får lära dig mer om den lokala kulturen och se hur lokalbefolkningen lever. På eftermiddagen väntar en matlagningslektion, där du får lära dig laga traditionell lokal mat.

introduktionsvecka-lebuan-bajo

Torsdag: Dagen börjar med en språklektion, och du får lära dig några användbara ord och fraser. Efter lunch besöker vi en skola för traditionell dans.

Fredag: Även fredagen börjar med en språklektion, och eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Helgen är ledig. Du kan till exempel upptäcka mer av Flores på egen hand eller med de andra volontärerna, koppla av på någon av  stränderna eller spana efter öns kändisar – komodovaranerna! Ett besök i närliggande naturreservatet Komodo och ön Rinca rekommenderas varmt.

 

Vad gör man som volontär här?

Som volontär på skolprojektet på Flores är din huvuduppgift att lära barnen engelska på ett kreativt och roligt sätt. Barnen lär sig engelska i skolan, men de får sällan eller aldrig tillfälle att prata engelska med någon – så lägg gärna tonvikten på enkel konversation och fokusera mindre på att traggla grammatik. Det finns en kursplan att följa, men du får gärna komma med egna förslag på hur du kan göra undervisningen roligare.

Engelska blir allt viktigare för lokalbefolkningen att behärska, både för högre studier och för att att kunna få jobb i den snabbt växande turismnäringen på ön.

frivillig-arbeid-indonesia-flores

 

Undervisningsprojektet är stängt under följande lokala helgdagar och skollov:

2018:

 • 1-7 januari
 • 16 februari
 • 30 mars
 • 13 april
 • 1, 10, 15, 16 och 29 maj
 • 11 juni-3 juli
 • 17 och 22 augusti
 • 11 september
 • 20 november
 • 24-24 december

Fler lovdagar kommer att tillkomma.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer på Flores

Du bor på vår lokala samarbetspartners center i Labuan Bajo, på västkusten, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum.

Du får tillgång till wifi, det finns varm dusch och fläktar, och du får tre mål mat varje dag (två på helgerna – brunch och middag). Maten är mestadels lokal, och ris eller nudlar är basen i de flesta rätter. Det finns vegetariska alternativ.

volontaerresor-flores-indonesien-boende

Du handtvättar din egen tvätt, eller kan lämna in den för maskintvätt för en liten extrakostnad. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. I volontärhuset får du inte dricka alkohol. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Flores

• Det finns bankomater i Labuan Bajo, så det går att få ut lokal valuta utan att växla.

• Kör gärna ett lokalt simkort för att hålla kontakten med den lokala personalen och andra volontärer.

• Det är regnperiod på Flores från december till mars – ta med regnkläder och paraply.

 

Observera att det här är en ny volontärresa, där de första volontärerna startade i maj 2018. De första månaderna kommer antalet volontärer att vara lågt, och alla rutiner är kanske inte helt inarbetade. Å andra sidan får du en unik möjlighet att vara en av de första som volontärar på den här vackra ön!

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback