• volontärarbete-vietnam-undervisning-skola

Volontärresa: Lär ut i La Gi, vid havet i södra Vietnam!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,200 sek

Volontärarbeta som lärare i en genuin liten stad vid kusten i Vietnam, 12 mil från Ho Chi Minh City. Kulturutbyte och volontärarbete i samma projekt!

Välj om du vill vara med på en inledande kulturvecka i HCMC eller inte
Du bor på litet hotell med AC och varm dusch
Närmsta strand ligger 10 minuter bort

2017
1 vecka: 5.200:-
2 veckor: 6.600:-
3 veckor: 8.100:-
4 veckor: 9.800:-
5 veckor: 11.400:-
6 veckor: 13.100:-
7 veckor: 14.800:-
8 veckor: 16.500:-
9 veckor: 18.200:-
10 veckor: 19.900:-
11 veckor: 21.600:-
12 veckor: 23.300:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2017 även för projektstart under 2018.
2017 & 2018
Varje måndag hela året, utom under Tết, det vietnamesiska nyårsfirandet i februari/mars. Den 6-9 april och 2-4 september är det lokala helgdagar i Vietnam som kan påverka projektet.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i HCMC
¤ Transport till La Gi
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till skolan
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Fickpengar
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Ho Chi Minh City så att du landar dagen innan projektet börjar. Om du vill åka direkt till La Gi behöver du landa i HCMC senast kl 13 på söndagen. Landar du senare ordnar vi så att du får bo på volontärboendet i HCMC den första natten, och ta bussen till La Gi på måndagen. Om du vill kan du även landa redan på lördagen. Då kostar den första nattens boende 350 kr extra, inklusive måltider. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Ska du stanna i Vietnam i högst 15 dagar behöver du inte ansöka om i förväg. Du får det när du landar i Vietnam. För vistelse längre än 15 dagar måste du ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Visumet du får i Sverige ger dig tillåtelse att stanna i Vietnam i 30 dagar. När du väl är i Vietnam kan du söka förlängning av ditt visum. Man brukar kunna få stanna ytterligare 30 dagar. Därefter kan det vara möjligt att förlänga med 10 dagar till men då måste man visa upp en flygbiljett ut ur landet inom dessa 10 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns inte i Ho Chi Minh City, men om du ska resa runt i andra delar av Vietnam kan det vara bra att kolla med en vaccinationscentral innan du åker. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

La Gi (uttalas La-Zi) ligger i provinsen Binh Thuan, 12 mil öster om Ho Chi Minh City. Med sina hundratusen invånare är La Gi en mysig liten kuststad, starkt präglat av fisket i Sydkinesiska havet. Trots sin ringa storlek finns här gott om restauranger, internetkaféer och varianter av Vietnamesiskt kaffe – staden är dock mest känd för sitt nybakade bröd och räkor! La Gi är ett perfekt alternativ för dig som vill volontärarbeta i Vietnam men inte bo i en storstad. Här får du en unik möjlighet att vara bland de första internationella volontärerna i en genuin liten vietnamesisk stad dit inte många västerlänningar ännu har hittat.

frivillig-arbeid-vietnam-la-gi

 

Introduktionsvecka i Ho Chi Minh City – om du vill

Du blir mött och upphämtad på flygplatsen i Ho Chi Minh City på söndagen. Du kan välja om du vill spendera den första veckan i HCMC och vara med på en introduktionsvecka till vietnamesisk kultur där, eller åka direkt till lugnet i La Gi. Om du väljer introduktionsveckan ser programmet ut så här:

På måndagen börjar vi med en genomgång av veckans program, och du lär dig hitta i området runt boendet. Det finns gott och affärer, bankomater och annat praktiskt inom gångavstånd. Efter lunch får du en språklektion, och vi avslutar med lite sightseeing och bockar av några av stadens mest kända sevärdheter – Reunification Palace, Operahuset, Stadshuset och Notre Dame – alla byggda under den franska kolonialtiden som varade från 1874 till 1954. På kvällen väntar en liten välkomstfest för dig och de andra nyanlända volontärerna!

volontärresor-vietnam-hcmc-introduktionsvecka

Tisdagen börjar vi med en work shop i något väldigt vietnamesiskt – handduksvikning! Efter lunch får du lära dig mer om vietnamesisk kultur och får ännu en språklektion, och vi avslutar eftermiddagen med ett besök på en lokal marknad.

På onsdagen får du lära dig grunderna i vietnamesiskt konsthantverk, och även prova på det själv. Därefter besöker vi Krigsminnesmuseet, som tidigare hette ”The House for Displaying War Crimes of American Imperialism and the Puppet Government of South Vietnam”, och innehållet är ungefär detsamma idag. Även om det är Vietnams version av Vietnamkriget som visas upp, och den kanske inte alltid stämmer överens med vad vi lärt oss, är det en intressant inblick i landets historia. Det är svårt att ta till sig de hemskheter som hände i Vietnam för mindre än 50 år sedan och samtidigt förstå hur snabbt landet idag utvecklas!

volontärarbete-vietnam-introduktionsvecka

Eftermiddagen avslutas på ett lättsammare sätt – med en lektion i vietnamesisk matlagning! Resultatet äter vi förstås till middag.

På torsdagen besöker vi intressanta Cu-Chi-tunnlarna, ett system av underjordiska gångar och rum i vilka människor levde under kriget. Man åt och sov under jord, det fanns sjukvård att tillgå och tunnlarna gjorde det möjligt att undgå bombningar och andra attacker från fienden. Har du cellskräck eller svårt med trånga utrymmen? Det går alldeles utmärkt att bara kika ner i tunnlarna!

volontärresor-vietnam-cu-chi

På eftermiddagen berättar vi mer om de volontärprojekt som finns i HCMC och följer upp med besök på projekten under morgondagen (fredag). Om du inte är intresserad av att se vad som erbjuds där får du gärna ta en ledig dag och upptäcka Ho Chi Minh City på egen hand.

Helgen är ledig, men om du deltar i introduktionsveckan kommer du att tillbringa en stor del av lördagen eller söndagen med att åka buss från HCMC till La Gi. Det tar ca fem timmar.

 

Volontärarbeta som lärare i La Gi, Vietnam

Vi och vår samarbetspartner jobbar med och placerar volontärer på två olika skolor i La Gi, för att kunna hålla undervisningsprojektet öppet under hela året. Den första dagen får du en introduktion till skolan, lärarna och eleverna och får en mjukstart innan du börjar volontärarbeta.

I första hand kommer du att få undervisa på en kommunal skola, där du får vara beredd på stora klasser – upp till 40 elever per klass. Det kan kanske verka lite skrämmande i början, men du får god hjälp av skolans engelskalärare och projektets samordnare. I början får du jobba som hjälplärare, och efter ett tag kan du få hålla i klasser på egen hand, om du kan och vill.

frivillig-arbeid-vietnam-skole-undervise

Eleverna är mellan 5 och 15 år, och deras engelskakunskaper varierar naturligtvis beroende på deras ålder. Undervisningsmetoderna skiljer sig också mellan klasserna och nivån, lek och spel är vanligare i de yngre åldrarna. Generellt är vietnamesiska skolbarn bättre på engelska än jämnåriga barn i t ex Thailand, men inte lika duktiga som i Indien eller på Filippinerna.

Du undervisar i 2-3 timmar per dag, och förbereder kommande dags lektioner i ca 2 timmar. Du behöver naturligtvis behärska engelska, men tonvikten ligger främst på talad engelska, och på att få barnen att våga prata engelska med dig – var beredd på att det här är ett nytt projekt från juni 2016, och de är inte så vana att möta västerlänningar. Genom kulturutbytet hoppas vi också att kunna bygga förståelse för oliktänkande, andra etniciteter och globala frågor – både hos volontären och studenterna.

volontärarbeta-i-vietnam-skola

Under skolloven, som i Vietnam huvudsakligen består av ett långt sommarlov från slutet på maj till början av augusti och ett kortare lov under det vietnamesiska nyåret (Tet) under minst två veckor i slutet av januari och första halvan av februari, får våra volontärer istället lära ut engelska i en privatskola på eftermiddagar och kvällar. På vissa lokala helgdagar är dock även den skolan stängd, och då får du ta ledigt och delta i festligheterna istället.

La Gi ligger inte i ett av Vietnams fattigare områden. Att volontärarbeta som lärare här passar bra för dig som vill uppleva Vietnam ur ett lokalt perspektiv och lära känna den lokala kulturen inifrån, men många av barnen kommer från den snabbt växande medelklassen i Vietnam. Projektet kan därför ses mer som kulturutbyte än som hjälparbete. Om du vill jobba med att undervisa barn från fattiga familjer i den här delen av Sydostasien rekommenderar vi istället våra skolprojekt i Kambodja eller Laos.

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 192 kr och tar ca två veckor att få.
http://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/blankett-4421-utlandsandamal-belastningsregistret/

Du behöver även skicka ett kort CV på engelska till oss senast 14 dagar innan projektstart.

 

Projektet pausar på följande lokala helgdagar 2018:

1 januari, 12-25 februari, 25 och 30 april, 1 maj, 3 september. På de flesta av de dagarna går det då bra att volontärarbeta på barnhemmet i La Gi istället för de som vill – eller ta ledigt och vara med i firandet!

frivillig-arbeid-undervise-vietnam

 

Boende för våra volontärer i Vietnam

Om du väljer att vara med på introduktionsveckan i Ho Chi Minh City bor du i ett område som heter Go Vap (ward/phuong 7), i norra Ho Chi Minh, nära flygplatsen. Det är 6-10 sängar per rum, och du delar rum med andra volontärer av samma kön. Det finns luftkonditionering och varm dusch. Ta med ett eget hänglås.

I La Gi bor du på ett litet hotell, där du eventuellt får dela rum med en eller flera volontärer av samma kön. Det finns luftkonditionering och wifi och det tar 10 minuter med taxi till närmsta strand. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna).

Du handtvättar din egen tvätt, eller kan lämna in den för maskintvätt för ca $1 per kilo. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontärboende-la-gi

 

Fritid i La Gi med omnejd

Har du inte hört talas om La Gi tidigare? Det behöver du inte skämmas över – det är inte många västerlänningar som har varit här. Och det ser vi som positivt, åtminstone om du vill uppleva genuint vardagsliv i Vietnam. Staden ligger vid havet, och tidigare var fiske huvudnäringen för de flesta. Nu har turisterna börjat hitta till La Gi, men de flesta är vietnameser som vill ha ett break från stressen i Ho Chi Minh City.

Sol, strand och bad är förstås det mest naturliga sättet att spendera en ledig dag på, och populärast är Coco Beach, 8 km utanför centrala La Gi. För en dagsutflykt finns även Phan Thiết, en stad cirka 6 mil norr om La Gi med dubbelt så många invånare, hit anordnar flera svenska researrangörer solsemester. I området mellan städerna finns vacker natur, både vid kusten och i inlandet. Det finns även intressanta tempel att besöka i närheten. Vill du uppleva mer av Vietnam under en hel helg eller planerar att resa vidare efter ditt volontärarbete kan vi varmt rekommendera Da Lat – som under kolonialtiden var fransmännens favorittillhåll i Vietnam. Da Lat ligger 21 mil norr om La Gi.

frivillig-arbeid-vietnam-utdanning-skole

 

Att tänka på inför din volontärresa till Vietnam

• Det är varmt i södra Vietnam hela året, men allra varmast är det i april. Du kommer att vara glad att det finns luftkonditionering på hotellet!

• Det regnar mycket från juni till oktober – ta med paraply om du åker då.

• Den vietnamesiska valutan – Dong – går inte att växla bort utanför Vietnam, så gör dig av med de pengar du växlat in innan du lämnar landet.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback