• volontärarbete-barnhem-thailand-hilltribe

Volontärresa: Stöd utsatta barn i norra Thailand!

 • Destination:
 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  7,600 sek

Det här är ett litet och flexibelt projekt med svensk samordnare på plats i Chiang Rai. Det passar dig som vill ha bättre boende än man normalt har på volontärresor, uppleva en vacker men fattig del av Thailand, och hjälpa barn från minoritetsfolk i norra Thailand – som av många tyvärr klassas som andra klassens medborgare.

Vi har både svensk och lokal samordnare på plats
Du bor på ett mysigt guesthouse med a/c och pool, i centrala Chiang Rai
Sightseeing på fritiden ingår – du bestämmer vad du vill göra!
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns. Familjer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
2 veckor: 7.600:-
3 veckor: 10.300:-
4 veckor: 13.000:-
5 veckor: 15.700:-
6 veckor: 18.400:-
7 veckor: 21.100:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.

Vi rekommenderar i första hand det här projektet om du planerar att åka tillsammans med någon, eftersom båda barnhemmen är små och ofta inte har fler volontärer samtidigt. Om du åker tillsammans med någon sparar vi kostnader, och därför behöver person 2 bara betala halva priset! Det gäller även person 3 och uppåt, och vi tar gärna emot familjer. Om du åker ensam kan vi även ordna boende i sovsal på ett annat hotell, om du vill få ned kostnaden.
2018 & 2019
Alla måndagar, utom under skolloven i mars, april och oktober. Kolla med oss för exakta datum, eftersom de ibland ändras med kort varsel.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen (eller busstationen) i Chiang Rai
¤ Välkomstmiddag
¤ Boende i dubbelrum med privat badrum
¤ Middag på barnhemmet alla arbetsdagar
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ Sightseeing i och runt Chiang Rai – du bestämmer vad du vill se och göra!
¤ Transfer till flygplatsen/busstationen efter projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till det barnhem du jobbar på
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du bör boka flyg till Chiang Rai så du landar en söndag, men det går även att landa och börja jobba andra dagar i veckan om det passar bättre för dig. Inrikesflyg från Bangkok kostar från ca 200 kr enkel väg. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Ska du stanna i högst 30 dagar behöver du inget visum. Ska du vara i Thailand längre än 30 dagar rekommenderar vi att du skaffar ett turistvisum från Thailändska ambassaden i Stockholm. Det finns tre varianter: ”single entry tourist visa”, som är giltigt i tre månader och kostar 260 SEK, ”double entry tourist visa” gäller i sex månader och kostar 520 SEK och ”triple entry tourist visa” som också är giltigt i sex månader och kostar 780 SEK. Mer information finns här:
http://www.thaiembassy.se/en/visa
Vi rekommenderar att du inte uppger att du ska volontärarbeta när du ansöker om turistvisumet – det bara krånglar till processen.
Fullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B samt eventuellt tyfoidfeber rekommenderas också. Malaria finns inte i Chiang Rai, men vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

I Chiang Rai, längst upp i norra Thailand nära gränsen till Burma erbjuder vi nu möjligheten att hjälpa barn och ungdomar från olika bergsfolk (hill tribes) – minoritetsfolk som på många sätt står utanför det vanliga thailändska samhället. Trots att de bott i Thailand i generationer kämpar många av dem för att få thailändska medborgarskap och för att deras barn ska få gå i thailändska skolor.

 

Volontärarbeta på barnhem i Chiang Rai – vår hemmaplan i Thailand!

Vi möter upp dig på flygplatsen i Chiang Rai när du landat på söndagen och skjutsar dig till det guesthouse du kommer att bo på under hela vistelsen. Här har du tillgång till pool, och rummet har luftkonditionering. Beroende på vilken tid du landar har du dagen och/eller kvällen på dig att koppla av efter flygresan eller ge dig ut och utforska Chiang Rai på egen hand eller tillsammans med oss om du vill. På kvällen bjuder vi på välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger.

volontärresor-thailand-chiang-rai

Lennie på IndiGo bor i Chiang Rai, och hjälper dig att känna dig hemma här tillsammans med en lokal samordnare som även följer med när du volontärarbetar för att tolka och hjälpa till.

 

Hill tribes i Thailand

De finns sju bergsfolk (hill tribes) i Thailand: Karen, Hmong, Lahu, Akha, Mien, Lisu och Lawa, inom dessa finns även underklaner och andra grupperingar. Varje bergfolk har sina egna traditioner, klädstil och tro. Många som är födda i en hill tribe saknar dokumentationen som krävs för att göra dem berättigade till thailändska medborgarskap, och de ses därför som illegala invandrare – trots att deras familjer ofta bott i Thailand i många generationer.

Eftersom varje hilltribe har sitt eget distinkta språk och kultur, är det thailändska språket inte deras modersmål. Analfabetism och fattigdom leder till brist på möjligheter och val för ungdomar. Utbildningsmöjligheter är begränsade i de flesta av hilltribe-byarna och det finns stora sociala problem, inklusive droger, HIV/AIDS, barnprostitution och alkoholism.

Vi samarbetar med två olika organisationer som hjälper barn och ungdomar från hill tribes runt Chiang Rai, och du kan välja mellan att volontärarbeta på de här ställena:

 

Projekt 1: Barnhem för barn och ungdomar mellan 6 och 18 år

På det här barnhemmet bor ca 20 barn från sex till 18 år, från olika hill tribes (mestadels Lisu och Akha), och även några barn från mer ”vanliga” thailändska familjer. Barnen har hamnat här för att de kommer från familjer som inte kan ta hand om dem. Några av dem är föräldralösa, medan andra har föräldrar som sitter i fängelse, har problem med droger eller alkohol, har så stora hälsoproblem att de inte kan ta hand om sina barn eller ”bara” är så fattiga att de inte har mat för dagen och möjlighet att skicka barnen till skolan. Några av barnen är födda i Burma.

Barnhemmet ligger på landsbygden, ca 30 minuter söder om Chiang Rai, och vi skjutsar dig dit och tillbaka varje dag. Som volontär här jobbar du från klockan 16 till 20 på vardagar. Du får hjälpa till med matlagning, ta hand om barnen, hjälpa dem med engelskaläxor, och undervisa i engelska på ett kul sätt. Det uppskattas även om du hjälper till med trädgårdsarbete och i vissa fall enklare renovering.frivillig-arbeid-barnehjem-thailand

Om du vill finns det även möjlighet att lära ut engelska i den lokala grundskolan, som ligger i närheten. Då börjar du jobba tidigare på dagen – oftast efter lunch då det mesta av den praktiska undervisningen sker, men det kan variera från dag till dag. Om du vill finns det även möjlighet att bo i ett eget rum på barnhemmet, men förhållandena är enkla och vi rekommenderar i första hand det alternativet för dig som även vill undervisa i skolan, eftersom det inte finns så mycket att göra på barnhemmet fram till 16-tiden när barnen kommer hem.frivillig-arbeid-thailand-hilltribe

Om du väljer att bo på barnhemmet kommer IndiGos samordnare ändå att vara på plats så mycket som behövs på eftermiddagarna, eftersom eldsjälen och grundaren av barnhemmet inte pratar så mycket engelska. Vissa dagar kan det eventuellt räcka att vi har telefonkontakt när språkkunskaperna inte räcker till, men vi finns alltid tillgängliga på ett eller annat sätt. Om du bor på barnhemmet donerar vi pengarna som i vanliga fall går till boendet i Chiang Rai till barnhemmet istället, och du får välja om du vill ge dem kontanter eller använda pengarna till att köpa något de behöver – eller till något annat roligt för barnen.

volontärarbete-thailand-barnhem-chiang-rai

På helgerna uppskattas det om du börjar jobba tidigare på dagarna, och om du vill finns det möjlighet att ta med barnen på utflykt någon dag. Då behöver vi hyra en songtaew (en pickup med många säten). Det kostar ca 200 kr per dag.

 

Projekt 2: Center för barn och ungdomar från Akha-folket

Akha-folket bosatte sig i Chiang Rai-provinsen redan för 200 år sedan, men de ses fortfarande som en minoritetsgrupp som ofta behandlas som andra klassens medborgare. Akha-folket är den folkgrupp som är minst anpassad till det moderna samhället i Thailand.

akha-folket

På det här centret tar man emot barn och ungdomar från Akha-folket som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma. Det kan bero på att en eller båda av föräldrarna sitter i fängelse (oftast på grund av droghandel), dricker så mycket att de inte klarar att ta hand om barnen eller bara är så fattiga att de inte har mat för dagen och möjlighet att skicka barnen till skolan.

Här finns plats för 20 flickor och tio pojkar, uppdelade på två olika hem. Vi rekommenderar att kvinnliga volontärer i första hand arbetar på hemmet för flickor, eftersom många av dem är blyga och inte vana att umgås med västerländska män. Manliga volontärer är välkomna att volontära på pojkhemmet, som ligger ca 15 minuters bilväg bort. Här bor även en man som ansvarar för boendet och för pojkarnas välbefinnande. Vi välkomnar även familjer på det här projektet, och då går det bra att volontära på båda hemmen.

frivillig-arbeid-thailand-chiang-rai

Eftersom barnen går i skolan på dagarna behövs volontärer mellan klockan 16.30 och cirka 21 på vardagar. När barnen kommer hem från skolan lagar de mat gemensamt, och där är du välkommen att hjälpa till. Alla barn har ett rullande arbetsschema, och är med och ansvarar för matlagning, städning, tvätt och trädgårdsarbete.

Din huvudsakliga uppgift som volontär här är att lära barnen engelska – gärna på ett kreativt och roligt sätt. Den engelska de lär sig i skolan är baserad på grammatik och skrivövningar, men de får sällan tillfälle att prata engelska, så det är framför allt det de behöver hjälp med.

volontärarbete-thailand-hilltribe

Det uppskattas även om du är med och ordnar andra aktiviteter. Flickorna vill gärna lära sig mer om handarbete, broderi och liknande, och det finns även en gitarr och ett keyboard att tillgå om du är musikalisk och vill dela med dig av det. De flesta av pojkarna gillar fotboll, och den finns en liten ”fotbollsplan” vid deras hus. De gillar också friluftsliv och fiske.

På lördagar får du gärna börja jobba tidigare på dagen, och om du vill kommer det att uppskattas om du vill hålla i en liten workshop och lära barnen något du är intresserad av. Det kan vara allt från konstnärliga färdigheter till exempelvis yoga – eller ta med pojkarna och bada i floden eller åka till ett vattenfall. Det finns ofta en pickup med chaufför att tillgå med plats för 12-15 personer, och vi på IndiGo har plats för några extra i vår bil. Söndagar är ledig dag för volontärer på det här projektet.

volontär-thailand-akha

Det här är inte ett barnhem i vanlig bemärkelse, utan mer ett hjälpcenter. Alla barnen har familjer eller andra släktingar uppe i bergen att åka hem till över skolloven, och då stänger centret. Det här projektet är därför inte tillgängligt i mars, april och oktober.

Här jobbar man även för att bevara Akha-kulturen. Barnen bär traditionella Akha-kläder på högtidsdagar, och de lär sig traditionell dans och annat som hör till Akhas intressanta kultur.

 

Fritid i Chiang Rai

Chiang Rai är en mysig liten stad omgiven av berg, längst upp i norra Thailand. Vi tar dig gärna med på lite sightseeing i och runt Chiang Rai. Det vita templet (Wat Rong Khun) är ett ”måste”, och det finns även ett par fina gamla tempel i stan som är sevärda. Om du vill tar vi dig gärna med upp i bergen runt stan, eller åker upp till den gyllene triangeln där Thailand, Burma och Laos möts. Marknaden i Mae Sai – vid gränsövergången till Burma – kan också vara kul att besöka.

chiang-rai

Vi är flexibla, och du får gärna komma med förslag på vart du vill åka. Eftersom det här är ett litet projekt behöver vi inte följa ett fast schema, utan har du lust att till exempel åka till vita templet innan arbetet en dag så ordnar vi det utan extra kostnad.

Det är marknad i stan på lördagar och söndagar, och lördagsmarknaden är stor och erbjuder massor av shopping, god lokal mat, livemusik och dansuppträdanden.

 

Boende för våra volontärer i Chiang Rai

Här bor du lyxigare än på något annat av våra volontärprojekt! Vi ordnar ett dubbelrum på ett mysigt guesthouse i centrala Chiang Rai, med luftkonditionering, privat badrum och tillgång till pool.

volontär-chiang-rai-boende

Det är möjligt att åka ensam på den här volontärresan, men eftersom det här är ett litet projekt med få volontärer är det ganska stor chans/risk att du då blir ensam volontär. Om du åker tillsammans med någon sparar vi kostnader – så person två behöver bara betala halva volontäravgiften om ni delar rum. Det gäller även familjer och sällskap på fler än två personer: halva priset för alla från person två!

volontärboende-chiang-rai
Den här volontärresan passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med barn, och för dig som är lite äldre och vill volontärjobba på ett barnhem men inte bo i flerbäddsrum. Det passar även utmärkt för dig som vill göra en volontärresa med familjen, och det går utmärkt att ta med egna barn.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Thailand

• Det finns bankomater nästan överallt i Thailand, och du kan köpa det mesta på plats, så packa inte för mycket.

• Var beredd på att det är kyligt på kvällar och nätter i Chiang Rai från november till februari.

• Du skaffar enkelt och billigt ett thailändskt SIM-kort, om du vill ha det. Vi hjälper dig gärna!

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback