• volontär-kvinnoprojekt-nepal

Volontärresa: Stärk lågutbildade kvinnor i Nepal!

 • Destination:
 • Reslängd från : 4 veckor
 • Pris från:
  9,000 sek

Volontärarbeta på ett projekt för att stärka kvinnor från fattiga byar som helt saknar utbildning, eller bara gått i skolan ett par år. Kunskap är makt!

Första veckan är en introduktionsvecka
Du jobbar på skolan i minst tre veckor
Du bor på volontärcenter i Kathmandu
Minimiålder: 18 år
Maxålder: 65, men det är en flexibel gräns
Förkunskapskrav: Engelska på gymnasienivå

2018
2 veckor: –
3 veckor: –
4 veckor: 9.000:-
5 veckor: 10.600:-
6 veckor: 12.200:-
7 veckor: 13.800:-
8 veckor: 15.400:-
9 veckor: 17.000:-
10 veckor: 18.600:-
11 veckor: 20.200:-
12 veckor: 21.800:-
13 veckor: 23.400:-

Vill du stanna längre? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Varje måndag hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till skolans verksamhet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

Introduktionsveckan – en bra början på din tid som volontär i Nepal

Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla volontärer, där du får lära dig grunderna om den nepalesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.  Du blir upphämtad på flygplatsen i Kathmandu av en representant från vår lokala samarbetsorganisation på söndagen.

På programmet finns en välkomstceremoni på måndagen, där du bland annat ges ett nepalesiskt namn. Måndagen ägnas även åt praktisk information och en genomgång av veckans schema. Du får lära känna de andra nyanlända volontärerna och delta i ett litet seminarium om nepalesisk kultur, sociala normer, och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen. Du får även lära dig hitta i närområdet runt boendet, som är i stadsdelen Dhapasi Height, strax norr om centrala Kathmandu.

tisdagen får du lära dig lite av det lokala språket, och ges djupare kunskap om den lokala kulturen; hur man äter och dricker i Nepal, hur du bör klä dig, och  annat som är bra att veta. Du får även en säkerhetsgenomgång och tips om hur du ska hålla dig frisk under din tid som volontär i Nepal.

Onsdagen börjar med att du får även lära dig mer om hur skolsystemet fungerar i Nepal. Efter lunch besöker vi några intressanta platser i Kathmandu, bland annat stans mest kända landmärke, templet Bouddhanath, som nu har restaurerats efter jordbävningen. Dagen avslutas med en matlagningslektion – lär dig laga nepalesisk mat! Resultatet äter vi förstås till middag.

volontärresor-nepal-introduktion

Torsdag morgon börjar med en praktisk lektion i yoga och meditation – om vädret tillåter håller vi till utanför huset, i annat fall inomhus. Därefter väntar en workshop om de lokala religionerna i Nepal ett och besök på ett hinduiskt tempel. Drygt 80% av Nepals invånare är hinduer, och ca 10% buddhister, men religionerna blandas och många blandar inslag från flera olika religioner i sin vardag.

volontär-nepal-yoga

fredagen blir det trekking! Vi vandrar så långt upp i bergen vi hinner och blickar ned mot Kathmandudalen. En försmak av vad som väntar för dig som väljer att kombinera din volontärresa med en av våra trekkingveckor, eller föredrar att gå på trekking på egen hand.

Helgen är ledig, du kan till exempel upptäcka mer av Kathmandu eller bergen på egen hand eller tillsammans med andra volontärer, eller fortsätta utöva den yoga och meditation du lärt dig.

 

Arbetsuppgifter för våra volontärer

Det här projektet har som huvudsaklig målsättning att stärka kvinnor i olika åldrar som helt saknar utbildning, eller som bara gått i skola ett par år. De flesta kommer från fattiga byar på landsbygden, och har flyttat till Kathmandu för att jobba som hembiträden och liknande lågbetalda yrken där utbildning inte krävs. De fastnar oftast längst ned på skalan när det gäller inkomst och social status, och många gånger försämrar det även deras självförtroende och möjlighet att förändra sin situation.

Att söka till den här speciella skolan är ett stort steg på vägen. På Chetana Mahila Secondary School får de en möjlighet till utbildning som de tidigare saknat, och en chans till personlig utveckling som de bär med sig resten av livet.

volontär-kvinnoprojekt-kathmandu

Skolan och projektet drivs av lokal personal, men internationella volontärer bidrar aktivt till att stärka kvinnornas självkänsla, kunskap och framtid. Som volontär är din främsta uppgift att förbättra kvinnornas engelska, som liksom i Indien är det språk som ofta används för att överbrygga missförstånd – det finns 123 olika språk i Nepal! Dock är engelska ett språk som mestadels används av välutbildade nepaleser. En tredjedel av Nepals befolkning kan inte ens läsa och skriva på sitt eget språk, och då kan vägen till att lära sig ett främmande språk tyckas lång.

Undervisningen är inte begränsad till engelska, utan du får gärna blanda in ämnen som matematik, geografi, biologi, datakunskap, musik och annat som stärker både deras självförtroende och kunskap.

Du förväntas undervisa ungefär fyra timmar om dagen, måndag till fredag, och det finns även tid att förbereda lektionerna. Tonvikten bör ligga på att prata engelska, och mindre på att skriva och lära sig avancerad grammatik, med tanke på att vissa av kvinnorna inte är skrivkunniga. Att lära dem alfabetet på engelska är dock en bra början för dem som inte redan kan det.

 

Observera att projektet är stängt på lokala helgdagar. Oftast handlar de endast om en eller två dagar i taget, men under Dashain-festivalen i september/oktober är det stängt i ca två veckor. Under 2019 infaller Dashain den 29 september till  13 oktober. Då får du ta ledigt och delta i festligheterna, eller jobba på gatuhundsprojektet eller byggprojektet i Kathmandu istället, som tar emot volontärer nästan alla dagar (det är starkt rekommenderat att du är vaccinerad mot rabies på hundprojektet).

 

Projektet tar även paus under följande lokala helgdagar:

2018: 25 december.

2019: 11, 15 och 30 januari, 5 och 19 februari, 4, 7, 8 och 20 mars, 5 och 24 april, 1 och 29 maj, 5 juni, 12, 15, 19 och 23 augusti, 3, 12 och 19 september, 29 september – 13 oktober, 28 och 29 oktober, 12, 25 och 30 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer i Kathmandu

Under hela vistelsen bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns två hus – huvudhuset och ”flaskhuset”, som är byggt med glasflaskor inmurade i väggarna för ljusinsläpp och värmereglering på sommaren. Det finns möjlighet till privatrum mot en extra kostnad.

frivillig-arbeid-nepal-bolig-kathmandu

Du bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna), och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som sända av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd! Du får tillgång till kyl och det finns gratis wifi – var dock beredd på att det inte går snabbt, särskilt när flera är uppkopplade samtidigt.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

• Var beredd på krävande men givande arbete.

• Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

• Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback