• volontärresor-miljöprojekt-filippinerna

Volontärresa: Miljöprojekt på ön Palawan i Filippinerna!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,900 sek

På det här projektet bidrar du till att praktiskt stärka den viktiga mangroveskogen längs delar av kustlinjen på Palawan, genom att plantera nya mangroveträd som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet. Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.

Första veckan är en introduktionsvecka till den lokala kulturen
Det går att hoppa över introduktionsveckan om du vill
Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka: 5.900:-
2 veckor: 7.300:-
3 veckor: 8.900:-
4 veckor: 10.500:-
5 veckor: 12.100:-
6 veckor: 13.700:-
7 veckor: 15.300:-
8 veckor: 16.900:-
9 veckor: 18.500:-
10 veckor: 20.100:-
11 veckor: 21.700:-
12 veckor: 23.300:-

Vill du stanna längre än 12 veckor? Kontakta oss!

Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.

2018 & 2019
Varje måndag hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Puerto Princesa
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett donation till projektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Puerto Princesa International Airport, Palawan, så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Hämtning på flygplatsen sker mellan kl 10 och kl 17 och ingår i priset, så försök passa in din ankomst efter detta. Om det inte går tar det ca 90 minuter med taxi eller två timmar med buss från flygplatsen till boendet. Vi kan även hämta upp dig under samma tider på lördagen utan extra kostnad, och då betalar du bara 350 kr extra för en extranatt på boendet. Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.
Är du svensk medborgare behöver du inte söka om visum i förväg – ska du stanna på Filippinerna i högst 30 dagar behöver du inget visum alls, och ska du stanna mellan 31 och 59 dagar söker du om visum på flygplatsen när du landat. Ska du stanna ännu längre går det att förlänga visumet på plats. Du kan även skaffa visumet på Filippinernas ambassad i Oslo (via post) innan avresa, om du föredrar det. Ambassaden i Oslo hanterar även svenska visumansökningar, eftersom Filippinerna inte har någon ambassad i Sverige.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Det finns en liten risk att drabbas av malaria på Palawan. Prata med din husläkare eller vaccinationscentral om vilket skydd du behöver. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Skydda och förstärk Palawans viktiga mangroveskog!

Mangroveträd ger liv och är hem åt många djur, renar vatten, skyddar mot oväder och dämpar effekterna av klimatförändringar. Palawan är en av Filippinernas mest biologiskt mångfaldiga öar, men tyvärr hotar miljöförstöring både kustlinjen och havet. På det här projektet får vara med och bevara och förstärka de viktiga mangroveträden, och dessutom lära de lokala barnen hur viktigt det är att bevara dem för framtiden.

Det här projektet passar dig som gillar att vara fysiskt aktiv och jobba praktiskt, samtidigt som du bidrar till något viktigt. Det passar utmärkt för dig som är intresserad av naturvetenskap och biologi och brinner för miljöfrågor.

 

Om Palawan

Palawan är en långsmal ö längst västerut i den filippinska övärlden, och kallas ofta ”Den sista utposten”. Klimatmässigt och geografiskt påminner ön mer om närliggande Borneo än om om resten av Filippinerna. Flera säsonger av Robinson har spelats in på småöarna runt Palawan, och vid en första anblick är det ett paradis med fantastiska stränder och ett djur- och naturliv i världsklass. Palawan blev framröstad som ”världens bästa ö” av den mycket ansedda resetidningen Condé Nast Travelers läsare 2014!

volontärresor-miljö-filippinerna

 

Valfri introduktionsvecka

Du blir upphämtad på Puerto Princesa International Airport på söndagen.  Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. Introduktionsveckan är valfri på Palawan – du kan välja att vara med på den eller att börja volontärjobba direkt på måndagen den första veckan.

På måndagen börjar vi med en introduktion till den lokala kulturen och traditioner på Filippinerna. Du får information om vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen och få ut så mycket som möjligt av din tid som volontär på Palawan. Vi tar dig med på en rundvandring i området så att du lär dig hitta. På kvällen väntar en välkomstmiddag tillsammans med de andra nyanlända volontärerna.

frivillig-arbeid-miljø-filippinene

Tisdagen börjar vi med en språklektion. Även om de flesta pratar mer eller mindre engelska kan det vara bra att kunna några grundläggande fraser på palawano, som det lokala språket heter, och på eftermiddagen väntar en lektion i matlagning på palawankt vis. Resultatet hamnar på middagsbordet!

På onsdagen besöker vi öns största stad Puerto Princesa, ett populärt turistmål som flera gånger blivit utsett till Filippinernas ”cleanest and greenest”! Här väntar en heldag med det bästa stan har att erbjuda.

volontärarbete-miljö-palawan

Torsdagen bjuder på utflykter på närmare håll – i området kring Narra – och vi besöker den lokala marknaden och ett populärt vattenfall där den som vill kan simma. Vi hinner även med en briefing om de olika volontärprojekten på Palawan innan det är dags för middag.

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för ditt volontärarbete på bästa sätt, och efter lunch får du prova på att mjukstarta volontärarbetet, så att du vet vad som väntar kommande vecka.

Ett kul alternativ till introduktionsveckan kan annars vara vårt kulturutbytesprojekt på Palawan – det passar perfekt för dig som gillar att vara utomhus och lära känna lokalbefolkningen genom att dela deras vardag!

Helgen är ledig. Du kan åka runt på egen hand, njuta av en dag på stranden eller bara ta det lugnt och koppla av.

 

Vad gör man på det här projektet?

Huvuduppgiften är att planera nya mangroveträd, som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet.  Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.

Mangroveträd utgör grunden i ett komplicerat näringssystem. Mikroorganismer äter nerfallna löv och förmultnande växtdelar från mangroven, och sedan blir de i sin tur föda åt andra djur i näringskedjan. Mangroveskogen är hem för många olika djur som livnär sig, förökar sig och föder upp sina ungar där.

Hundratals fågelarter bygger sina bon och hittar sin föda bland mangroveträden, och vissa arter vilar där under sin flyttning. Många fiskar börjar sitt liv i mangroven eller är beroende av dess ekosystem för att få mat.

mangroveträd-volontär-filippinerna

Trots ökad förståelse för hur viktiga mangroveskogarna är minskar de med ungefär 100 000 hektar varje år. Ofta hugger man ner dem för att få plats för sådant som kan verka mer lönsamt, som jordbruk, husbyggen och räkodlingar.

Träden har en enorm betydelse för fisket längs kusten, för träindustrin och för djurlivet. Dessutom skyddar de kustområden från erosion och bromsar kraftiga orkaner som annars skulle kunna döda tusentals människor.

Förutom att plantera mangroveträd får du även vara med och hålla kustremsan längs Aborlan ren – och vara ett bra föredöme för barnen i byn. Genom att få dem att förstå hur viktigt det är att bevara mangroveträden kan din insats som volontär ha positiv effekt på flera plan, och långt in i framtiden.

På torsdagar tilldelas du ett ämne som rör miljö, som du får dela med dig av till de lokala skolbarnen.

miljöprojekt-volontär-filippinerna

 

Schema dag för dag:

Måndag:

 • Frukost
 • Trädplantering
 • Lunch på volontärcentret
 • Trädplantering
 • Middag på volontärcentret

Tisdag:

 • Frukost
 • Städning av kustremsan/stranden
 • Lunch på volontärcentret
 • Städning av kustremsan/stranden
 • Middag på volontärcentret

Onsdag:

 • Frukost
 • Trädplantering
 • Lunch på volontärcentret
 • Trädplantering
 • Middag på volontärcentret

Torsdag:

 • Frukost
 • Föreläsning om miljövård
 • Lunch på volontärcentret
 • Föreläsning om miljövård
 • Middag på volontärcentret

Fredag:

 • Frukost
 • Trädplantering
 • Lunch på volontärcentret
 • Trädplantering
 • Middag på volontärcentret

 

Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar: 

2018: 25 december.

2019: 1 januari, 19 april, 1 maj, 1 november, 25 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer på Palawan

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns västerländska toaletter. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wi-fi på boendet, räkna dock med att det inte går snabbt. Boendet ligger 100 meter från närmsta strand, men det kan ibland finnas brännmaneter i vattnet här. En kvarts promenad längre bort finns en annan strand som är mer lämplig om du vill bada.

Du handtvättar din egen tvätt, eller så kan du lämna in den för en billig penning. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontärboende-palawan

 

Att tänka på inför din volontärresa till Filippinerna

• Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.

• Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.

• Aborlan är en lugn och fridfull by på landet där alla känner alla – här bor du säkert!
Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och fokusera på miljövård och naturvetenskap.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Sandra
  Svara

  Det bästa med projektet var nog helheten – att känna att man gjorde något positivt, men även alla människor runt omkring som gjorde det möjligt. Då tänker jag både på er på Indigo som gett förstklassig hjälp från mitt första trevande mail till Green Lions personal på plats, och även de andra volontärerna och lokalbefolkningen. Önskar att jag kunde stannat längre, det får bli nästa år igen!