• volonär-palawan-filippinerna-förskola

Volontärresa: Jobba på förskola på ön Palawan i Filippinerna!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,900 sek

Vad sägs om att tillbringa några veckor som volontär på en paradisö i Filippinerna och samtidigt hjälpa de lokala barnen till en bra start på sin utbildning – och ha kul?

Första veckan är en introduktionsvecka till den lokala kulturen
Det går att hoppa över introduktionsveckan om du vill
Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka: 5.900:-
2 veckor: 7.300:-
3 veckor: 8.900:-
4 veckor: 10.500:-
5 veckor: 12.100:-
6 veckor: 13.700:-
7 veckor: 15.300:-
8 veckor: 16.900:-
9 veckor: 18.500:-
10 veckor: 20.100:-
11 veckor: 21.700:-
12 veckor: 23.300:-

Vill du stanna längre än 12 veckor? Kontakta oss!

Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.

2018 & 2019
Varje måndag hela året.
Det är skollov följande perioder:
April och maj (2 månader)
Oktober och november (2 veckor)
Jul och nyår (2 veckor)
Under dessa perioder arrangeras istället speciallektioner utanför förskolan.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Puerto Princesa
¤ Transfer till Aborlan
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till förskolan
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Puerto Princesa International Airport, Palawan, så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Hämtning på flygplatsen sker mellan kl 10 och kl 17 och ingår i priset, så försök passa in din ankomst efter detta. Om det inte går tar det ca 90 minuter med taxi eller två timmar med buss från flygplatsen till boendet. Vi kan även hämta upp dig under samma tider på lördagen utan extra kostnad, och då betalar du bara 350 kr extra för en extranatt på boendet. Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.
Är du svensk medborgare behöver du inte söka om visum i förväg – ska du stanna på Filippinerna i högst 30 dagar behöver du inget visum alls, och ska du stanna mellan 31 och 59 dagar söker du om visum på flygplatsen när du landat. Ska du stanna ännu längre går det att förlänga visumet på plats. Du kan även skaffa visumet på Filippinernas ambassad i Oslo (via post) innan avresa, om du föredrar det. Ambassaden i Oslo hanterar även svenska visumansökningar, eftersom Filippinerna inte har någon ambassad i Sverige.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Det finns en liten risk att drabbas av malaria på Palawan. Prata med din husläkare eller vaccinationscentral om vilket skydd du behöver. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Upplev paradisön Palawan som volontär!

Palawan är en långsmal ö längst västerut i den filippinska övärlden, och kallas ofta ”Den sista utposten”. Klimatmässigt och geografiskt påminner ön mer om närliggande Borneo än om om resten av Filippinerna. Flera säsonger av Robinson har spelats in på småöarna runt Palawan, och vid en första anblick är det ett paradis med fantastiska stränder och ett djur- och naturliv i världsklass.

Palawan blev framröstad som ”världens bästa ö” av den mycket ansedda resetidningen Condé Nast Travelers läsare 2014! Men skrapar man lite på ytan upptäcker man att det finns fattigdom och stora sociala problem även här, och behovet av volontärer är stort.

volontär-palawan-filippinerna-strand

 

Introduktionsveckan – en bra början på din volontärresa till Filippinerna

Du blir upphämtad på Puerto Princesa International Airport på söndagen.  Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. Introduktionsveckan är valfri på Palawan – du kan välja att vara med på den eller att börja volontärjobba direkt på måndagen den första veckan.

På måndagen börjar vi med en introduktion till den lokala kulturen och traditioner på Filippinerna. Du får information om vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen och få ut så mycket som möjligt av din tid som volontär på Palawan. Vi tar dig med på en rundvandring i området så att du lär dig hitta. På kvällen väntar en välkomstmiddag tillsammans med de andra nyanlända volontärerna.

Tisdagen börjar vi med en språklektion. Även om de flesta pratar mer eller mindre engelska kan det vara bra att kunna några grundläggande fraser på palawano, som det lokala språket heter, och på eftermiddagen väntar en lektion i matlagning på palawankt vis. Resultatet hamnar på middagsbordet!

På onsdagen besöker vi öns största stad Puerto Princesa, ett populärt turistmål som flera gånger blivit utsedd till Filippinernas ”cleanest and greenest”! Här väntar en heldag med det bästa stan har att erbjuda.

volonär-palawan-intro

Torsdagen bjuder på utflykter på närmare håll – i området kring Narra – och vi besöker den lokala marknaden och ett populärt vattenfall där den som vill kan simma. Vi hinner även med en briefing om de olika volontärprojekten på Palawan innan det är dags för middag.

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för ditt volontärarbete på bästa sätt, och efter lunch får du prova på att mjukstarta volontärjobbandet, så att du vet vad som väntar kommande vecka.

Helgen är ledig. Du kan åka runt på egen hand, njuta av en dag på stranden eller bara ta det lugnt och koppla av.

 

Vad gör man som volontär på förskola på Palawan?

Den här volontärresan kräver att du tycker det är roligt att jobba med barn! Barnen är runt 4-5 år, och det kan stundtals vara lite stökigt och högljutt. Om du tycker det låter mer jobbigt än kul är det här inte rätt projekt för dig, men för dig som gillar att jobba med barn i förskoleåldern på ett fritt sätt är det här rätt ställe för dig som volontär. Du kommer inte att undervisa barnen i traditionell mening, utan mer leka med dem och se till att de har kul, men även hålla en viss ordning så att lekarna inte urartar helt!

volonär-palawan-filippinerna-förskola1

Lite tid för undervisning finns det dock, och att lära barnen några grundläggande ord och fraser på engelska lägger en god grund för deras stundande skolgång. Som volontär på det här dagis har du fria händer att lära ut engelska på ett roligt sätt, genom spel och lekar. Utbildning är nyckeln till en bättre framtid, och att vara duktig på engelska är en grundförutsättning både när det gäller fortsatta studier och arbete. Barnen kommer från fattiga familjer och som volontär här kommer du att aktivt bidra till att förbättra deras chanser till en ljusare framtid.

frivillig-arbeid-filippinene-förskole

Du jobbar 8.00-11.30 och vi serverar lunch kl 12. Eftermiddagens undervisnings- och lekpass ligger mellan kl 13.30 och 15.30. Kl 16 förbereder du morgondagens aktiviteter tillsammans med vår koordinator. Middagen står på bordet kl 18.

 

Under skolloven arrangeras workshops och lektioner utanför skolan.

Det är skollov på Palawan under följande perioder:

2018: 17 december – 2 januari 2019

2019: 1 april – 10 juni, 21 oktober – 4 november, 16 december – 6 januari 2020

 

Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar: 

2018: 24, 25 och 31 december.

2019: 1 januari, 5 och 25 februari, 9 och 18-19 april, 1 maj, 6 och 12 juni, 12, 21 och 26 augusti, 1 november, 24-25 och 30-31 december.

Under de dagarna arrangeras istället aktiviteter för barnen i byn, utom under jul och nyår – då kan du istället vara med och fira med lokalbefolkningen!


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

volonär-palawan-filippinerna-förskola2

Boende för våra volontärer på Palawan

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, räkna dock med att det inte går snabbt.

Närmsta strand ligger 100 meter från boendet, men här finns det ganska gott om brännmaneter ibland – så om du vill simma rekommenderar vi att du går en en annan strand, en kvart bort.

Du handtvättar din egen tvätt, eller så kan du lämna in den för en billig penning. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt resande/arbetande som volontär.

volontärboende-palawan

 

Att tänka på inför din volontärresa till Filippinerna

• Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.

• Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.

• Det är även betydligt mindre risk att utsättas för brott på Palawan än exempelvis i Manila eller Cebu.

 

Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med barn. 

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Rebecka, 30, Stockholm
  Svara

  Det bästa var alla barnen och människorna. De var helt underbara, de hade inte mycket men var otroligt nyfikna på en och glada för minsta lilla.
  Lite tips till andra volontärer:
  – Ska man arbeta med barnen så är det bra att man har tålamod. I förskoleklassen så kan det bli mycket skrikigt och alla barnen ropar på en från alla håll och kanter. Försök lära er lite enkla ord för att kommunicera med barnen.
  – Det är basket varje kväll i Tigman village och om man gillar basket är det perfekt. Från ca 20.30-21 tiden så är det basket varje kväll med kommentator och många i byn samlas då. Det finns inte mycket annat att göra på kvällarna. Ta med kontanter, det finns inga bankomater i Tigman Village och de i Narra fungerar inte alltid. Helst i mindre valörer om det går.
  – Alla människor är väldigt vänliga och nyfikna på en när det kommer nya människor till byn.

 • Therese
  Svara

  Hej Rebecka!
  Kul att höra om din resa!
  Jag åker till Palawan i slutet av april för att undervisa barn i engelska. Har du några fler tips som är bra att tänka på innan man ger sig av?

  Tack på förhand!

  //Therése