• frivillig-arbeid-laos-kindergarten

Volontärresa: Jobba på förskola utanför Vientiane, Laos!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  4,900 sek

Volontärarbeta på en förskola i Vientiane, och lär känna den laotiska kulturen från insidan!

Här går det bra att boka bara en vecka, om du vill
Introduktionsveckan är inte obligatorisk
Du bor tillsammans med andra volontärer
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka: 4.900:-
2 veckor: 6.600:-
3 veckor: 8.100:-
4 veckor: 9.800:-
5 veckor: 11.400:-
6 veckor: 13.100:-
7 veckor: 14.800:-
8 veckor: 16.500:-
9 veckor: 18.200:-
10 veckor: 19.900:-
11 veckor: 21.600:-
12 veckor: 23.300:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018 & 2019
Varje måndag hela året, utom runt det lokala nyåret i mitten av april.
I mars, april och oktober är det skollov i Laos. Då ordnas undervisningsprojekt utanför skolan istället.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen eller busstationen i Vientiane
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till förskolan
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Vientiane så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna! Det går även bra att flyga från Bangkok – eller åka tåg.
Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Laos. Du kan antingen skaffa det i förväg på Laos ambassad i Stockholm eller på flygplatsen i Vientiane (eller vid gränsen om du reser in i landet via Thailand eller något annat grannland). I Sverige kostar det 300 kronor. Mer info hittar du på Laos ambassads hemsida:
http://www.laosembassystockholm.egnaverk.se/
Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Malaria finns inte i Vientiane (men i andra delar av Laos, så om du planerar att spendera mer än ett par dagar på landet bör du överväga att ta malariaprofylax).


 

Laos beskrivs ofta som ett ”bortglömt” land, som inte har i närheten lika många turister och volontärer som exempelvis Thailand.  Men nu har du en unik möjlighet att bidra till att även Laos får en plats på världskartan och på här projektet har du chansen att visa barn från fattiga familjer på landsbygden utanför charmiga Vientiane att de inte är bortglömda!

Beläget norr om Thailand och med en lång gräns i öst till Vietnam har Laos ett behagligt klimat året om. Landet har en spännande historia som till många delar liknar Thailands, med en rik tempeltradition och ett långt förflutet inom buddhismen.

volontär-laos

 

Introduktionsveckan (valfri)

Du blir upphämtad på flygplatsen eller tågstationen i Vientiane på söndagen. I Laos kan du välja om du vill börja volontärjobba direkt på måndagen eller vara med på introduktionsveckan först. Väljer du det senare ser programmet ut så här:

På måndagen börjar vi med en praktisk genomgång av programmet, och du får en introduktion till vad du ska göra och inte göra i Laos för att respektera lokalbefolkningen. Efter lunch väntar en språklektion. Några grundläggande ord och fraser på laotiska är användbart – var beredd på att de flesta inte pratar engelska!

volontärararbete-i-laos

Under hela vistelsen bor du i en by som heter Houkau. Det är 23 km till Vientiane. På förmiddagen tar vi en promenad i området runt boendet, så du lär dig hitta. Det finns hästar, och en mysig restaurang bredvid boendet. Efter lunch väntar en lektion i blomsterarrangemang på lokalt sätt, och när det är färdigt besöker vi det lokala templet för en buddhistisk ceremoni. Därefter får du lära dig laga mat på lokalt vis – och resultatet hamnar förstås på middagsbordet! På kvällen blir det grillkväll på boendet.

På onsdagen åker vi in till Vientiane. Om du inte har varit här tidigare kommer du nog att bli förvånad – Laos huvudstad är väldigt annorlunda jämfört med andra sydostasiatiska huvudstäder. Här är tempot lugnt och avslappnat, och du slipper bilköerna som är ett ständigt problem i t ex Bangkok och Ho Chi Minh City.

Vi börjar med att besöka COPE, som rehabiliterar och tillverkar benprotester åt människor som skadats av odetonerade bomber i glesbefolkade områden.  Under vietnamkriget mellan 1965 och 1975 flygbombade USA konstant hela Laos i syfte att förstöra Ho Chi Minh-leden och försvåra för fienden Nordvietnam. Det finns fortfarande massor av bomber och granater som inte har exploderat och som ligger gömda i jorden. Varje år dör och skadas flera hundra människor, när de råkar trampa på granaterna eller plockar upp dem utan att veta vad de är.

Efter lunch besöker vi fyra ”måsten” i Vientiane: Segermonumentet, Patuxai (Frihetsmonumentet), Gyllene Pagoden och templet Wat Sisaket. Därefter väntar middag på en restaurang vid Mekongfloden vid solnedgången och vi avslutar kvällen på Vientianes berömda kvällsmarknad. Därefter åker vi tillbaka till boendet i Houkau och avslutar dagen med en filmkväll.

volontär-vientiane-laos

Efter frukost på torsdagen börjar vi dagen med hiking upp till en av de bästa utsiktsplatserna runt Vientiane. Där väntar picnic-lunch med typisk laotisk mat! Därefter besöker vi ett buddhistiskt tempel i skogen och deltar i meditation tillsammans med en av de lokala munkarna. På kvällen blir det karaoke på boendet.

frivilligarbeid-laos-introduksjon

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för det kommande volontärarbetet på bästa sätt. Du får besöka de olika projekten och får en chans att ställa frågor. Fredag eftermiddag är ledig. Många väljer att åka till Vang Vieng på egen hand över helgen. Det är en mysig liten stad halvvägs till Luang Prabang, som bland annat erbjuder ”tubing” i Mekongfloden. Men det går lika bra att ta det lugnt på centret, eller utforska mer av Vientiane.

 

Upplev Laos som volontär – Volontärjobba på förskola!

Den här volontärresan kräver att du tycker det är roligt att jobba med barn! Som det mesta i Laos är tempot lugnt och det är inte så många barn på förskolan, men de har brist på personal och du kommer garanterat att hållas sysselsatt och göra nytta. Du kommer inte att undervisa barnen i traditionell mening, utan mer leka med dem och se till att de har kul, men även hålla en viss ordning.

Lite tid för undervisning finns det dock, och att lära barnen några grundläggande ord och fraser på engelska lägger en god grund för deras stundade skolgång. Som volontär på den här förskolan har du fria händer att lära ut engelska på ett roligt sätt, genom spel och lekar.

frivilligarbeid-laos-kindergarten

Preliminärt dagsschema (måndag till fredag):

8.00 Frukost

9.00 – 10.30 Undervisning och lekar

10.30 – 11.00 Matning av barnen

12.00 – 14.00 Sovstund för barnen, lunchrast för dig (utanför förskolan)

14.00 – 15.00 Dusch och matning av barnen

15.00 – 16.30 Undervisning och lekar

17.00 Middagen serveras på boendet

Helgerna är lediga.

frivillig-arbeid-barnehage-laos

Obs – för att det inte ska bli några problem med myndigheterna i Vientiane behöver vi ha en kopia på första sidan i ditt pass och ett kort CV. Maila det till oss minst två veckor innan projektstart.

 

Projektet tar paus på följande lokala helgdagar:

2018: 1 januari, 8 mars, 16 april, 1 maj, 1 juni, 27 juni, 24-25 oktober, 22 november, 3 december, 25-31 december.

2019: 1 januari, 8 mars, 15-16 april, 1 maj, 20 juli, 7 och 14 oktober, 11 november, 3 december

Från mitten av januari till början av februari och 25 maj till 1 september är det skollov i Laos. Då går det istället bra att lära ut engelska till munkar och munknoviser från det lokala templet.

 

Boende för våra volontärer i Laos

Boendet är i en by som heter Houkau. Det är 23 km till Vientiane. Du får eventuellt dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, var dock beredd på att det är långsamt och inte alltid fungerar.

volontärabete-laos-boende

 

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på volontärboendet, men det finns en mysig restaurang bredvid där det går bra att ta en öl på kvällen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

laos-frivillig-arbeid-bolig

 

Att tänka på inför din volontärresa till Laos

• Det är regnperiod i Laos från maj till september. Det regnar inte varje dag, men det händer att det kommer monsunregn som dränker det mesta.

• Det går att flyga direkt till Vientiane, men det är oftast billigare att flyga till Bangkok och ta ett inrikesflyg till Udon Thani i norra Thailand. Därifrån är det bara 5 mil till gränsen i Nong Khai, och därifrån är det 4 mil till Vientiane.

• Du kan även åka nattåg från Bangkok direkt till Tha Naleng i Laos, 13 km från Vientiane, och ta en buss eller taxi därifrån. Vi ordnar hämtning både på flygplatsen och på busstationen.

Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med barn.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Tina Sofie, 22
  Svara

  Det beste med prosjektet og tiden i Laos må nok være å møte så mange forskjellige mennesker fra overalt i verden. Og ikke minst de trivelige som jobbet for Green Lion. Likte veldig godt opplegget, og at de som jobbet der var så hjelpsomme og ordnet ting for oss om vi ikke viste hva vi skulle gjøre. Det var også veldig kjekt å jobbe i barnehage, så det beste må nok ha vært å sett forskjellen i kulturen mellom Laos og Norge, og å bli kjent med en helt ny kultur.

  Jeg anbefaler andre å reise på dette her prosjektet! Det er en opplevelse som du vil huske, og det er utrolig givende å se kulturen i Laos, og å få arbeide som frivillig vil være en god erfaring videre i livet. En får også venner fra mange andre land, noe som er utrolig kjekt! Alle er så vennelige, og jeg anbefaler absolutt å delta på dette prosjektet! Menneskene, arbeidet og kulturen er noe å oppleve!

  Det var ikke noe jeg ikke var fornøyd med. Jeg skal ærlig si at maten var litt vanskelig og uvant for meg. Men maten var absolutt god! Bare ganske annerledes enn i Norge. Dette er jo ikke så rart, da Laos er jo et helt annet land, og en må være forberedt på at maten er annerledes, noe jeg var også. Ellers var alt topp ?

 • Martine, 25
  Svara

  Det beste med prosjektet var samholdet mellom alle voluntererne, og det å få lov til å ta så stor del av undervisningen og leken til barna i barnehagen. Og det at lederne er så fleksible med å la oss få reise en dag eller to før helgene, gjør det enklere å komme seg steder slik at man får muligheten til å utforske større deler av landet, eller til og med nabolandene.

  Jeg vil absolutt anbefale å reise på dette prosjektet, jeg trivdes veldig godt, og synes det var en stor og spesiell opplevelse å få se hvor annerledes barnehagene er enn her i Norge- på både godt og vondt. En får muligheten til å utfordre seg selv, og finne nye sider ved selv en kanskje ikke visst en hadde. En slik reise vil en ta med seg videre i livet, og dra nytte av erfaringene i arbeid videre i livet.

  Jeg vil anbefale å lese seg litt opp om Laos og lese på nettsiden til IndiGoTravel. Dette hjalp meg til å få et inntrykk av hva jeg kom til, og hva jeg kunne forvente meg. Reis med et åpent sinn, og vær klar til å ta inn mange nye, sterke og fantastiske inntrykk!

  Det beste med prosjektet var samholdet mellom alle voluntererne, og det å få lov til å ta så stor del av undervisningen og leken til barna i barnehagen. Og det at lederne er så fleksible med å la oss få reise en dag eller to før helgene, gjør det enklere å komme seg steder slik at man får muligheten til å utforske større deler av landet, eller til og med nabolandene.

 • Andrea, 22
  Svara

  Det beste med dette prosjektet var det å være i ein annan kultur og tilpasse seg korleis dei lev og gjer ting på sin måte.
  Det var kjekt å møte så utrulig mange fine mennesker frå ulike plassar og få mange nye venner frå heile verden. Folk var veldig imøtekommande og vi fekk hjelp av Green Lion uansett kva det måtte være, dei var heilt fantstiske. Det var betryggande å ha dei rundt seg.

Dette er ein opplevelse eg alltid vil huske og en vil anbefale andre å reise med dette prosjektet. Laos er ein fantastisk plass å være. Kulturen og folk var heilt topp.

  Det å bidra og jobbe som frivillig var givande og ein god erfaring. Vi fekk ta over undervisninga å ta styringa i barnehagen, noko som var lærerikt. Ei utfordring var språk så der vart det mest brukt nonverbalt språk.

  Til mat gjekk det mest i ris, noko en kunne bli lei av. Men eg gjekk inn for å leve og sette meg inn i deira kultur og då var det spennande å berre ete ris kvardag, for då kunne eg virkelig sette pris på maten i Noreg når eg då kom heim.
  Det var mykje ris, men maten var fantastisk god og kokkane i villagen var veldig flinke.

  Helgene brukte vi til å utforske andre delar av Asia, noko Green Lion var flinke å hjelpe oss til medtanke på bussbilettar og diverse.