• volontärresor-förskola-nepal

Volontärresa: Jobba på förskola i Nepal!

 • Destination:
 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  5,900 sek

Nepal är ett av världens fattigaste länder, och de flesta nepaleser har inte råd att resa utomlands, eller ens till andra delar av sitt eget land. Jordbävningen i april 2015 vände bokstavligen upp och ned på många nepalesers vardag, och de kämpar nu i uppförsbacke för att ta sig tillbaka till där de var innan katastrofen. Som volontär kan du visa din solidaritet med dem, och att du inte har glömt bort dem fast tidningsrubrikerna inte längre handlar om Nepal.

Första veckan är en introduktionsvecka, i Kathmandu
Välj mellan att jobba i Kathmandu eller Pokhara
Du bor på volontärcenter i Kathmandu och hos värdfamilj i Pokhara
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen gräns
Förkunskapskrav: Engelska på grundskolenivå

2018
2 veckor: 5.900:-
3 veckor: 7.400:-
4 veckor: 9.000:-
5 veckor: 10.600:-
6 veckor: 12.200:-
7 veckor: 13.800:-
8 veckor: 15.400:-
9 veckor: 17.000:-
10 veckor: 18.600:-
11 veckor: 20.200:-
12 veckor: 21.800:-
13 veckor: 23.400:-

Vill du stanna längre? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Varje måndag hela året, utom under Dashain-festivalen.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till projektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.immi.gov.np/visa/tourist-visa.Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt tyfoidfeber och rabies. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu och Pokhara. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

Upplev spännande Nepal som volontär

Nepal är rikt på kultur och natur, men fattigt och i stort behov av hjälp utifrån. Som volontär i Nepal genom IndiGo kan du välja att fokusera på ett projekt eller kombinera två eller ännu fler. Om du vill jobba med barn i både förskoleålder och äldre skolbarn går det utmärkt, och du kan välja att jobba i huvudstaden Kathmandu eller i vackra Pokhara, 20 mil västerut.

 

Introduktionsveckan – en bra början på din tid som volontär i Nepal

Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka i Kathmandu för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den nepalesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.  Du blir upphämtad på flygplatsen i Kathmandu av en representant från vår lokala samarbetsorganisation på söndagen.

På programmet finns en välkomstceremoni på måndagen, där du bland annat ges ett nepalesiskt namn. Måndagen ägnas även åt praktisk information och en genomgång av veckans schema. Du får lära känna de andra nyanlända volontärerna och delta i ett litet seminarium om nepalesisk kultur, sociala normer, och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen. Du får även lära dig hitta i närområdet runt boendet, som är i stadsdelen Dhapasi Height, strax norr om centrala Kathmandu.

frivillig-arbeid-nepal-introduksjon

tisdagen får du lära dig lite av det lokala språket, och ges djupare kunskap om den lokala kulturen; hur man äter och dricker i Nepal, hur du bör klä dig, och  annat som är bra att veta. Du får även en säkerhetsgenomgång och tips om hur du ska hålla dig frisk under din tid som volontär i Nepal.

Onsdagen börjar med att du får även lära dig mer om hur skolsystemet fungerar i Nepal. Efter lunch besöker vi några intressanta platser i Kathmandu, bland annat stans mest kända landmärke, templet Bouddhanath, som nu har restaurerats efter jordbävningen. Dagen avslutas med en matlagningslektion – lär dig laga nepalesisk mat! Resultatet äter vi förstås till middag.

frivillig-nepal-yoga

Torsdagen börjar med en praktisk lektion i yoga och meditation – om vädret tillåter håller vi till utanför huset, i annat fall inomhus. Därefter väntar en workshop om de lokala religionerna i Nepal ett och besök på ett hinduiskt tempel. Drygt 80% av Nepals invånare är hinduer, och ca 10% buddhister, men religionerna blandas och många blandar inslag från flera olika religioner i sin vardag.

fredagen blir det trekking! Vi vandrar så långt upp i bergen vi hinner och blickar ned mot Kathmandudalen. En försmak av vad som väntar för dig som väljer att kombinera din volontärresa med en av våra trekkingveckor, eller föredrar att gå på trekking på egen hand.

hiking-nepal-volontär

Helgen är ledig, du kan till exempel upptäcka mer av Kathmandu eller bergen på egen hand, eller fortsätta utöva den yoga och meditation du lärt dig med dom andra volontärerna på plats eller helt själv om du känner för det. Du som väljer att jobba i Pokhara kommer att åka buss dit under söndagen eller måndagen. Vår samarbetspartner på plats ordnar allt det praktiska och ser till att du hamnar rätt.

 

Vad gör man som volontär på förskola i Nepal?

De flesta förskolor i Nepal är dåligt styrda och underbemannade. Det finns ett stort behov av volontärer för att få verksamheterna att överleva och utvecklas.

På de förskolor vi samarbetar med finns mestadels barn från fattiga familjer. Som volontär här gör du en viktig insats. Dina arbetstider är ca kl 10 till 15, med en timmes lunch (tiderna kan variera lite beroende på var du blir placerad). Du kommer att få undervisa barnen i grundläggande engelska och bidra till deras personliga utveckling genom spel och lekar, sång och musik.

frivillig-arbeid-i-nepal

 

Din insats som volontär kan bidra till att barn som annars skulle få det svårt i skolan får en betydligt bättre start på sin utbildning, och blir mer motiverade till högre studier som öppnar många möjligheter till en bättre framtid. Du får en försmak av vad som väntar i Nepal här!

Observera att projektet är stängt på lokala helgdagar. Oftast handlar de endast om en eller två dagar i taget, men under Dashain-festivalen i september/oktober är det stängt i ca två veckor. Under 2019 infaller Dashain den 29 september till  13 oktober. Då får du ta ledigt och delta i festligheterna, eller jobba på gatuhundsprojektet eller byggprojektet i Kathmandu istället, som tar emot volontärer nästan alla dagar (det är starkt rekommenderat att du är vaccinerad mot rabies på hundprojektet).

 

Projektet tar paus under följande lokala helgdagar:

2018: 25 december.

2019: 20 mars.

 

Välj mellan två olika destinationer för din volontärresa till Nepal!

I Nepal samarbetar vi flera olika förskolor i Kathmandu och Pokhara. Ange när du bokar var du vill jobba. Notera att introduktionsveckan är i Kathmandu, och vid vissa tillfällen är det av praktiska skäl bara möjligt att arbeta i Kathmandu-trakten.

Kathmandu är Nepals huvudstad och medelpunkt, men ändå en relativt liten och avslappnad stad med asiatiska mått mätt. Här ligger alla förskolorna vi samarbetar med nära volontärcentret, och du hinner ta dig dit för att äta lunch.

Pokhara ligger 20 mil väster om Kathmandu. Här finns flera intressanta museum och i närområdet finns fascinerande grottor, vattenfall och tibetanska byar att besöka på din fritid. Pokhara är mycket populärt för sin avslappnade atmosfär och vackra läge.volontärarbete-nepal-kathmandu-pokhara

Om du gillar större städer och vill ha många andra volontärer att umgås med rekommenderar vi att stanna i Kathmandu. Föredrar du vacker natur, lugnare tempo och ett mindre antal människor kan Pokhara passa bättre. Pokhara är dessutom utgångspunkt för vår trekkingvecka till Poon Hill, och det går utmärkt att kombinera volontärarbete där med trekkingen.

 

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer i Nepal

Under introduktionsveckan bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu där du oftast får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns ett huvudhus och ”flaskhuset”, där man murat in glasflaskor i väggarna. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns oftast möjlighet att uppgrader till privat rum, mot en extra kostnad. Du bjuds på tre mål mat varje dag, och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som skickade av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd!

frivillig-arbeid-nepal-bolig-kathmandu

Om du väljer att volontärarbeta i Kathmandu bor du kvar på volontärcentret. Om du jobbar i Pokhara bor du hos en lokal värdfamilj där, oftast tillsammans med andra volontärer i samma rum.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Den här volontärresan passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med barn.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

• Det finns gott om bankomater i Kathmandu och Pokhara.

• Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

• Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback