• volontärarbete-borneo-förskola-dagis

Volontärresa: Jobba på förskola i Kuching på Borneo!

Kombinera volontärarbete på en förskola med spännande upplevelser på fritiden. Borneo är den perfekta destinationen för dig som gillar djur och natur!

Första veckan är en introduktionsvecka till Borneos kultur
Du bor på vårt volontärcenter i Kuching
Du jobbar med barnen i minst en vecka

2017
2 veckor: 6.200:-
3 veckor: 7.700:-
4 veckor: 9.400:-
5 veckor: 11.000:-
6 veckor: 12.700:-
7 veckor: 14.400:-
8 veckor: 16.100:-
9 veckor: 17.800:-
10 veckor: 19.500:-
11 veckor: 21.200:-
12 veckor: 22.900:-
13 veckor: 24.600:-

Vill du stanna längre? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2017 även för projektstart under 2018.
2017
Januari: 2, 16
Februari: 6, 20
Mars: 6, 20
April: 3, 17
Maj: 1, 15
Juni: 5, 19
Juli: 3, 10, 17, 24
Augusti: 7, 21
September: 4, 18
Oktober: 2, 16
November: 6, 20
December: 4, 18
 
2018
Alla måndagar hela året.
Ingår:
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ Hämtning på flygplatsen i Kuching
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Fickpengar
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Kuching så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs söndagen. Då ingår gratis hämtning på flygplatsen. Om du landar en annan dag kostar hämtningen 500 kr extra. Sista dag på projektet är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Om du är svensk medborgare kan du stanna i Malaysia upp till 90 dagar utan visum! Vill du stanna ännu längre kan du ordna visum på plats på Borneo.

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B och tyfoidfeber. Vaccination mot rabies och malariaprofylax kan också vara bra, beroende på hur länge du ska stanna och om du ska vistas mycket i regnskogen. I Kuching är risken för båda närmast obefintlig.

Introduktionsveckan – en bra start på din tid som volontär på Borneo

På måndagen börjar vi med en genomgång av programmet, och därefter får du en introduktion till den lokala kulturen på Borneo i allmänhet och i området Sarawak i synnerhet. Efter lunch väntar  en rundvandring i mysiga Kuching, som är en charmig stad där gammalt och nytt och många olika kulturer blandas på bästa sätt.

På tisdagen upptäcker vi Kuching från cykelsadeln på förmiddagen och från en flodbåt på eftermiddagen. I Kuching hittar du gamla kinesiska hus bland moderna höghus, och små indiska restauranger mellan muslimska moskéer och traditionella lokala marknader.

volontärarbete-kuching-borneo-malaysia

Onsdagen börjar vi med en lektion i det lokala språket – Malaysia Bahasa – och därefter får du lära dig mer om den lokala kulturen och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen.

Torsdagen börjar vi med ett besök i Sarawak Culture Village, ett litet ”mini-Sarawak” där du får lära dig mer om den lokala kulturen och se hur ett traditionellt långhus ser ut. Du får lära dig mer Sarawaks historia och dess intressanta blandning av urinvånare – dajakerna (några av dem var en gång i tiden var fruktade huvudjägare) – och hur området har blandats upp med malayer, kineser, indier och många andra folkgrupper genom århundradena.

frivillig-arbeid-borneo-introduksjon

Efter lunch blir det sol och bad – eller om det regnar åtminstone en avkopplande eftermiddag – på Damai Beach, ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen på helgerna.

På fredagen besöker vi Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre och den anslutande nationalparken, som är mest kända för sin rehabilitering av orangutanger som skadats i vilt tillstånd eller varit någons ”husdjur” tills de blivit för stora – eller ungar som blivit föräldralösa av olika anledningar. Efter rehabiliteringen på centret släpps orangutangerna ut i frihet i parken, och har du tur kan du få se dem i sin naturliga miljö där och inte i bur. Eftersom målet är att de ska behålla sin naturliga distans till människor är det bara tillåtet att observera orangutangerna på avstånd.volontär-borneo-introduktionsvecka

Det finns även många andra djur på centret, bland annat krokodiler och många olika fågelarter. Vi hinner även med ett besök på Fairy Caves på fredagen – ett grottsystem som hämtat ur gamla sagor med illustration av JRR Tolkien.

Helgen är ledig, men på lördagen kan den som vill besöka den lokala marknaden. Du kan upptäcka mer av Kuching och Sarawak på egen hand eller tillsammans med andra deltagare och volontärer, eller bara ta det lugnt och ladda batterierna inför det kommande volontärarbetet.

 

Vad gör man som volontär här?

Den här volontärresan kräver att du tycker det är roligt att jobba med barn! Du kommer att jobba med barn i åldern 4-5, som mestadels kommer från fattiga familjer på landsbygden runt Kuching. Du kommer inte att undervisa barnen i traditionell mening, utan mer leka med dem och se till att de har kul, men även hålla en viss ordning så att lekarna inte urartar helt!

Lite tid för undervisning finns det dock, och att lära barnen några grundläggande ord och fraser på engelska lägger en god grund för deras stundade skolgång. Som volontär på den här förskolan har du fria händer att lära ut engelska på ett roligt sätt.

Du jobbar med barnen 2-4 timmar per dag, och får även tid att förbereda undervisning och andra aktiviteter tillsammans vår samordnare och övriga volontärer.

volontär-förskola-dagis-borneo-malaysia

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Detta krav kommer från lokala myndigheter, för att förhindra att personer med brottslig bakgrund söker sig till deras förskolor och skolor. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 192 kr och tar ca två veckor att få.
http://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/blankett-4421-utlandsandamal-belastningsregistret/

 

Projektet pausar på följande lokala helgdagar:

2017: 31 augusti, 1 september, 16 september, 25-26 december.

2018: 1 januari, 17 februari, 30 mars, 1 maj,  29 maj-1 juni, 15 juni, 31 augusti, 22 september, 25-26 december.

 

Boende för våra volontärer

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i ett område som heter Kali Garden i Kuching, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns dusch med varmvatten. Du får tillgång till wi-fi, tv, kyl, och bjuds på tre mål mat varje dag (två helgerna – brunch och middag). Maten är helt eller delvis vegetarisk och mestadels av lokal karaktär, dvs mycket ris och nudlar som bas.

Det finns en tvättmaskin i huset. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. I volontärhuset får du inte dricka alkohol. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.volontärresor-borneo-boende

Det här projektet passar för dig som vill ta med dina egna barn på en volontärresa. Det passar även bra för dig som vill använda din volontärresa som underlag för ditt gymnasieprojekt.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Borneo

• Tänk på att majoriteten av invånarna i Malaysia är muslimer, och visa respekt genom att inte dricka alkohol öppet eller klä dig i linne och kort kjol.

• Om du vill ringa hem kan du enkelt köpa ett nytt SIM kort i de allra flesta butiker, vår personal på plats hjälper dig gärna.

• Det regnar mer eller mindre året runt på Borneo, men mest regn kommer i december och januari.

 

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback