• volontär-sjukvård-hälsovård-filippinerna

Volontärresa: Hjälp till med hälso- och sjukvård på Palawan!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  6,400 sek

Har du utbildning i vård och omsorg och vill ha praktisk erfarenhet av att jobba i ett land under utveckling? Eller jobbar du redan inom vården och vill använda dina kunskaper till att hjälpa fattiga familjer på landsbygden i Filippinerna? Då är det här rätt projekt för dig!

Första veckan är en introduktionsvecka till den lokala kulturen
Det går att hoppa över introduktionsveckan om du vill
Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Utbildning/erfarenhet inom vård & omsorg. Vårdstudenter välkomna.

2018
1 vecka: 6.400:-
2 veckor: 8.900:-
3 veckor: 11.500:-
4 veckor: 14.100:-
5 veckor: 16.700:-
6 veckor: 19.300:-
7 veckor: 21.900:-
8 veckor: 24.500:-
9 veckor: 27.100:-
10 veckor: 29.700:-
11 veckor: 32.300:-
12 veckor: 34.900:-

Vill du stanna längre än 12 veckor? Kontakta oss!

Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.

2018 & 2019
Varje måndag hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Puerto Princesa
¤ Transfer till Aborlan
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till projektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Puerto Princesa International Airport, Palawan, så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Hämtning på flygplatsen sker mellan kl 10 och kl 17 och ingår i priset, så försök passa in din ankomst efter detta. Om det inte går tar det ca 90 minuter med taxi eller två timmar med buss från flygplatsen till boendet. Vi kan även hämta upp dig under samma tider på lördagen utan extra kostnad, och då betalar du bara 350 kr extra för en extranatt på boendet. Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.
Är du svensk medborgare behöver du inte söka om visum i förväg – ska du stanna på Filippinerna i högst 30 dagar behöver du inget visum alls, och ska du stanna mellan 31 och 59 dagar söker du om visum på flygplatsen när du landat. Ska du stanna ännu längre går det att förlänga visumet på plats. Du kan även skaffa visumet på Filippinernas ambassad i Oslo (via post) innan avresa, om du föredrar det. Ambassaden i Oslo hanterar även svenska visumansökningar, eftersom Filippinerna inte har någon ambassad i Sverige.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Det finns en liten risk att drabbas av malaria på Palawan. Prata med din husläkare eller vaccinationscentral om vilket skydd du behöver. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Upplev paradisön Palawan som volontär!

Det här projektet är avsett för volontärer med utbildning inom hälso- och sjukvård. Det passar bra för dig som vill ha erfarenhet från att jobba på landsbygden i ett land med bristfälliga resurser inom sjukvård. Du får utbyta erfarenheter med de lokala läkarna och övrig sjukvårdspersonal, lära dig mer om hur de jobbar och assistera dem i deras dagliga arbete. Var beredd på en mängd utmaningar, men på att få massor av tacksamhet från lokalbefolkningen i gengäld! 

Palawan är en långsmal ö längst västerut i den filippinska övärlden, och kallas ofta ”Den sista utposten”. Klimatmässigt och geografiskt påminner ön mer om närliggande Borneo än om om resten av Filippinerna. Flera säsonger av Robinson har spelats in på småöarna runt Palawan, och vid en första anblick är det ett paradis med fantastiska stränder och ett djur- och naturliv i världsklass.

Palawan blev framröstad som ”världens bästa ö” av den mycket ansedda resetidningen Condé Nast Travelers läsare 2014! Men skrapar man lite på ytan upptäcker man att det finns fattigdom och stora sociala problem även här, och behovet av volontärer är stort.

palawan-volontärresor-filippinerna

 

Introduktionsveckan – en bra början på din volontärresa till Filippinerna

Du blir upphämtad på Puerto Princesa International Airport på söndagen.  Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. Introduktionsveckan är valfri på Palawan – du kan välja att vara med på den eller att börja volontärjobba direkt på måndagen den första veckan.

På måndagen börjar vi med en introduktion till den lokala kulturen och traditioner på Filippinerna. Du får information om vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen och få ut så mycket som möjligt av din tid som volontär på Palawan. Vi tar dig med på en rundvandring i området så att du lär dig hitta. På kvällen väntar en välkomstmiddag tillsammans med de andra nyanlända volontärerna.

volontärresa-filippinerna-palawan-snorkling

Tisdagen börjar vi med en språklektion. Även om de flesta pratar mer eller mindre engelska kan det vara bra att kunna några grundläggande fraser på palawano, som det lokala språket heter, och på eftermiddagen väntar en lektion i matlagning på palawankt vis. Resultatet hamnar på middagsbordet!

På onsdagen besöker vi öns största stad Puerto Princesa, ett populärt turistmål som flera gånger blivit utsett till Filippinernas ”cleanest and greenest”! Här väntar en heldag med det bästa stan har att erbjuda.

Torsdagen bjuder på utflykter på närmare håll – i området kring Narra – och vi besöker den lokala marknaden och ett populärt vattenfall där den som vill kan simma. Vi hinner även med en briefing om de olika volontärprojekten på Palawan innan det är dags för middag.

volontärresa-palawan-filippinerna-introduktionsvecka

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för ditt volontärarbete på bästa sätt, och efter lunch får du prova på att mjukstarta volontärjobbandet, så att du vet vad som väntar kommande vecka.

Helgen är ledig. Du kan åka runt på egen hand, njuta av en dag på stranden eller bara ta det lugnt och koppla av.

 

Vad gör man som volontär här?

En stor del av Filippinernas befolkning bor på landsbygden, långt från städer och sjukhus. När de blir sjuka går de till lokala kliniker och vårdcentraler. Ofta är klinikerna underbemannade, och det är brist på både läkare och sjuksköterskor. Därför är hjälp utifrån mycket uppskattad.

Du kommer att få arbeta på ett litet sjukhus och/eller en lokal vårdcentral, beroende på var behovet av hjälp är störst för tillfället. Du får utbyta erfarenheter med lokala sjuksköterskor och läkare, se hur de jobbar och delta i deras arbete där det är möjligt och lämpligt.

volontärarbete-sjukvård-filippinerna

Det uppskattas även om du deltar i att utvidga den lokala personalens engelska ordförråd, särskilt när det gäller medicinska termer. De flesta av läkarna på Palawan pratar bra engelska, men för sjuksköterskor och andra med lägre utbildning är engelskakunskaperna mer varierande.

Ibland ordnas även hälsokampanjer för barnen på de lokala skolorna för att öka deras medvetenhet om hälsovård, och där uppskattas dina ideer och initiativ.

volontärarbete-utomlands-filippinerna

Du jobbar 9.30-11.30 och vi serverar lunch kl 12. Eftermiddagens arbetspass ligger mellan kl 13.30 och 15.30. Middagen står på bordet kl 18.

 

Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar: 

2018:  25 december.

2019: 1 januari, 19 april, 1 maj, 1 november, 25 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

Du behöver även mejla ett kort CV på engelska till oss, och ta med en utskrift av det till projektet.

 

Boende för våra volontärer på Palawan

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, räkna dock med att det inte går snabbt. Boendet ligger 100 meter från närmsta strand, men det kan ibland finnas brännmaneter i vattnet här. En kvarts promenad längre bort finns en annan strand som är mer lämplig om du vill bada.

Du handtvättar din egen tvätt, eller så kan du lämna in den för en billig penning. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontärboende-palawan

 

Att tänka på inför din volontärresa till Filippinerna

• Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.

• Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.

• Det är även mindre risk att utsättas för brott på Palawan än exempelvis i Manila eller Cebu.

 

Det här projektet passar extra bra för dig som går omvårdnadsprogrammet och vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och för dig som går eller har gått en vårdutbildning. Det passar även dig för redan jobbar i vården och vill ha en paus från dina vanliga rutiner och göra något nytt samtidigt som du hjälper till i ett land under utveckling.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Kajsa, 21, Luleå
  Svara

  Det absolut bästa med själva projektet var att få hjälpa till på en liten klinik och få en inblick i hur annorlunda sjukvården är på Filippinerna jämfört med Sverige. Jag hoppas kunna jobba utomlands mellan varven när jag är klar med min läkarexamen, det gav definitivt mersmak.

  Man hinner kombinera volontärandet med att vara ledig och ta det lugnt – det är ingen press och man måste inte jobba varje dag. Vissa dagar kunde jag sluta efter lunch och relaxa på stranden istället, och det var förstås inte helt fel. Glory och de andra i personalen har varit väldigt tillmötesgående och jag kände mig som ”en i byn” efter ett tag.

  Kan egentligen inte komma på något negativt, utom möjligen att det var rätt mycket sandloppor på stranden, de var inte mina bästa kompisar… Men annars har allt varit kanon.