• volontärresa-hundar-nepal

Volontärresa: Hjälp gatuhundar i Kathmandu, Nepal!

 • Destination:
 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  5,900 sek

I ett av världens fattigaste länder är det inte lätt att vara hund – särskilt inte om man tvingas bo på gatan och leta mat i soporna för att överleva. Gatuhundarnas situation har blivit ännu värre sedan jordbävningen i april 2015. Det här är ett projekt som vill hjälpa hundar där behovet är som allra störst!

Första veckan är en introduktionvecka
Du bor på volontärcenter
Minimiålder: 18 år, men tonåringar som åker tillsammans med en vuxen är välkomna
Maxålder: 65, men det är en flexibel gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska. Hundvana är en fördel.

2018
2 veckor: 5.900:-
3 veckor: 7.400:-
4 veckor: 9.000:-
5 veckor: 10.600:-
6 veckor: 12.200:-
7 veckor: 13.800:-
8 veckor: 15.400:-
9 veckor: 17.000:-
10 veckor: 18.600:-
11 veckor: 20.200:-
12 veckor: 21.800:-
13 veckor: 23.400:-

Vill du stanna längre? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Varje måndag hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till projektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt tyfoidfeber och rabies. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.


 

Introduktionsveckan – en bra början på din tid som volontär i Nepal

Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla volontärer, där du får lära dig grunderna om den nepalesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.  Du blir upphämtad på flygplatsen i Kathmandu av en representant från vår lokala samarbetsorganisation på söndagen.

frivillig-arbeid-nepal-introduksjonsuke

På programmet finns en välkomstceremoni på måndagen, där du bland annat ges ett nepalesiskt namn. Måndagen ägnas även åt praktisk information och en genomgång av veckans schema. Du får lära känna de andra nyanlända volontärerna och delta i ett litet seminarium om nepalesisk kultur, sociala normer, och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen. Du får även lära dig hitta i närområdet runt boendet, som är i stadsdelen Dhapasi Height, strax norr om centrala Kathmandu.

På tisdagen får du lära dig lite av det lokala språket, och ges djupare kunskap om den lokala kulturen; hur man äter och dricker i Nepal, hur du bör klä dig, och  annat som är bra att veta. Du får även en säkerhetsgenomgång och tips om hur du ska hålla dig frisk under din tid som volontär i Nepal.

volontärresa-nepal-intro

Onsdagen börjar med att du får även lära dig mer om hur skolsystemet fungerar i Nepal. Efter lunch besöker vi några intressanta platser i Kathmandu, bland annat stans mest kända landmärke, templet Bouddhanath, som nu har restaurerats efter jordbävningen. Dagen avslutas med en matlagningslektion – lär dig laga nepalesisk mat! Resultatet äter vi förstås till middag.

frivillig-arbeid-nepal-kathmandu

Torsdagmorgonen börjar med en praktisk lektion i yoga och meditation – om vädret tillåter håller vi till utanför huset, i annat fall inomhus. Därefter väntar en workshop om de lokala religionerna i Nepal ett och besök på ett hinduiskt tempel. Drygt 80% av Nepals invånare är hinduer, och ca 10% buddhister, men religionerna blandas och många blandar inslag från flera olika religioner i sin vardag.

På fredagen blir det trekking! Vi vandrar så långt upp i bergen vi hinner och blickar ned mot Kathmandudalen. En försmak av vad som väntar för dig som väljer att kombinera din volontärresa med en av våra trekkingveckor, eller föredrar att gå på trekking på egen hand.

frivillig-nepal-hiking

Helgen är ledig, du kan till exempel upptäcka mer av Kathmandu eller bergen på egen hand eller tillsammans med andra volontärer, eller fortsätta utöva den yoga och meditation du lärt dig.

 

Hur är situationen för gatuhundar i Nepal?

Svaret på den frågan är tyvärr: usel. Nepal är ett av världens fattigaste länder, och när familjer knappt har råd att äta sig mätta själva kommer husdjuren i sista hand. Många hundägare struntar i sina hundar och låter dem komma och gå som de vill, och slänger åt dem lite matrester ibland. Många slänger ut sina hundar på gatan för gott när de börjar bli gamla eller blir sjuka, och därmed blir en börda.

På gatan får de det ännu värre. Massor av hundar bor på Kathmandus gator. De är undernärda och många lider av inälvsmaskar, infekterade sår, hudproblem och parasiter. Vissa har dessutom rabies.

volontär-hundar-nepal

Vad gör man som volontär här?

Som volontär på det här projektet hjälper du en väletablerad djurrättsorganisation i dess dagliga arbete med att göra tillvaron lite drägligare för Kathmandus gatuhundar. Sedan 2001 har organisationen fört en ojämn kamp för att förhindra att myndigheterna slänger ut förgiftad mat till hundarna för att bli av med dem. Detta är en extremt plågsam avlivningsmetod. Hundar som äter av den förgiftade maten får okontrollerbara muskelryckningar och dör efter flera timmars lidande av syrebrist eller utmattning.

Man fokuserar mycket av sitt arbete på att kastrera och sterilisera gatuhundar, för att förhindra att nya valpar föds in i samma misär och för att kunna hjälpa de hundar som redan lever sina liv bland soporna på ett mer effektivt sätt.

frivillig-arbeid-hunder-dyr-nepal

Här behövs hjälp av både dig som bara tycker om djur och vill hjälpa till och av dig som har utbildning inom djursjukvård. Inga förkunskaper behövs, men har du utbildning och/eller erfarenhet sedan tidigare kan du ges mer avancerade uppgifter som till exempel assistans vid mindre kirurgiska ingrepp, omläggning av sår och utföra enklare medicinska behandlingar.

Det ingår även i arbetsuppgifterna att hjälpa lokalbefolkningen att ta hand om sina hundar och katter på bästa sätt, komma med goda råd om hur de ska göra och ibland även hjälpa till med enklare vård av hundar och katter, som exempelvis kloklippning, rengöring och omläggning av sår, behandling av öroninflammationer och liknande. Du som kan och vill kan även bli ombedd att assistera vid kastreringar.

Om du har möjlighet är det bra om du tar med dig plasthandskar, desinfektionsmedel och liknande saker, som kommer att komma till stor använding.

volontärresa-nepal-hundar

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer i Kathmandu

Under hela vistelsen bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns två hus – huvudhuset och ”flaskhuset”, som är byggt med glasflaskor inmurade i väggarna för ljusinsläpp och värmereglering på sommaren. Det finns möjlighet till privatrum mot en extra kostnad.

frivillig-arbeid-nepal-bolig-kathmandu

Du bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna), och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som sända av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd! Du får tillgång till kyl och det finns gratis wifi – var dock beredd på att det inte går snabbt, särskilt när flera är uppkopplade samtidigt.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Den här volontärresan passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med djur.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

• Ta med kläder som du inte är rädd om – de kommer att bli smutsiga!

• Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

• Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Erika, 28, Katrineholm
  Svara

  Min resa till Nepal genom er var enormt lärorik, även på bara de två veckor jag var där. Jag hade absolut inga förväntningar när jag började min resa dit och blev faktiskt glatt överraskad med boendet, och familjen vi bodde hos. Väldigt snäll familj som verkligen brydde sig om alla volontärer som bodde där. Vi fick riktigt bra mat och vi fick leva som dom vilket var väldigt lärorikt.

  Det bästa med resan är att man lär sig uppskatta allting i sitt liv så mycket mer än vad man gör innan. Det är också därför jag gillar att göra dessa resor. Man blir en del av folket, kulturen och landet istället för att bara vara en turist. Nepal är ett väldigt annorlunda och fattigt land, men de har också ett väldigt trevligt folk. Att få uppleva ett sådant land är så viktigt, för alla.

  Därför skulle jag självklart rekommendera denna resa till fler som är sugna på volontärarbete. Dock skulle jag nog stanna längre än två veckor om man har råd med det, eftersom introduktionsveckan är en hel vecka. Har du bara två veckor då blir det väldigt lite jobb, och jag hade gärna jobbat mer. Men introduktionsveckan kändes väldigt viktig, och rolig!

  Jag kan faktiskt inte säga något som jag ej var nöjd med, allt var väldigt bra ordnat. Det enda jag kände på hela resan var att man ibland kände sig lite ”obehövd” på hundprojektet. Man kunde inte hjälpa dom med allt och då blev det bara att man gosade med alla hundar. Och jag hade velat gjort så mycket mer för hundarna än det jag gjorde, men då tror jag som sagt att man behöver vara där längre så man kommer in i centrets arbetsrutiner.

  Det jag skulle kunna rekommendera till volontärer som vill åka dit framöver är att inte bara välja ett volontärprojekt. Stannar man lite längre så gick det jättebra att hjälpa till på olika ställen under vistelsen. Och även att, under arbetstiden, även beställa upplevelseresor så man får lite trekking i bergen eller liknande. Många volontärer i huset blandade allt detta och tyckte allt var riktigt bra!

  I stort är jag riktigt nöjd över resan, dock är det jobbiga bilder man tar med sig hem. Men ack så lärorika och jag ångrar inte en sekund att jag åkte dit. Tack för att ni hjälper till med riktigt bra resor!