• volontär-bygg-laos

Volontärresa: Bygg och renovera utanför Vientiane, Laos!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,600 sek

Upplev Laos som volontär! Vårt bygg- och renoveringsprojekt passsar dig som vill hjälpa fattiga familjer och hellre jobbar med händerna än undervisar.

Introduktionsveckan är inte obligatorisk
Du bor på landsbygden utanför Vientiane
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka: 5.600:-
2 veckor: 7.000:-
3 veckor: 8.800:-
4 veckor: 10.800:-
5 veckor: 12.700:-
6 veckor: 14.700:-
7 veckor: 16.800:-
8 veckor: 18.700:-
9 veckor: 20.900:-
10 veckor: 22.700:-
11 veckor: 24.700:-
12 veckor: 26.700:-

En stor del av volontäravgiften går till att köpa byggmaterial, målarfärg och annat som behövs för att arbetet ska kunna utföras. För att inte vara en belastning för det lokala samhället ingår det i volontäravgiften.
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018 & 2019
Varje måndag, utom under det lokala nyårsfirandet i mitten av april.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen eller busstationen i Vientiane
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till projektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Vientiane så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna! Det går även bra att flyga från Bangkok – eller åka tåg.
Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Laos. Du kan antingen skaffa det i förväg på Laos ambassad i Stockholm eller på flygplatsen i Vientiane (eller vid gränsen om du reser in i landet via Thailand eller något annat grannland). I Sverige kostar det 300 kronor. Mer info hittar du på Laos ambassads hemsida:
http://www.laosembassystockholm.egnaverk.se/
Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Malaria finns inte i Vientiane (men i andra delar av Laos, så om du planerar att spendera mer än ett par dagar på landet bör du överväga att ta malariaprofylax).

 
Laos beskrivs ofta som ett ”bortglömt” land, som inte har i närheten lika många turister och volontärer som exempelvis Thailand.  Men nu har du en unik möjlighet att bidra till att även Laos får en plats på världskartan och på här projektet har du chansen att visa fattiga familjer på landsbygden att de inte är bortglömda!

Du blir baserad nära huvudstaden Vientiane, som är Laos huvudstad och största stad, men som i jämförelse med till exempel Bangkok, Rangoon i Myanmar och Ho Chi Minh City i Vietnam känns som en mysig småstad.

 volontärarbete-laos

 

Introduktionsveckan (valfri)

Du blir upphämtad på flygplatsen eller tågstationen i Vientiane på söndagen.  I Laos kan du välja om du vill börja volontärjobba direkt på måndagen eller vara med på introduktionsveckan först. Väljer du det senare ser programmet ut så här:

På måndagen börjar vi med en praktisk genomgång av programmet, och du får en introduktion till vad du ska göra och inte göra i Laos för att respektera lokalbefolkningen. Efter lunch väntar en språklektion. Några grundläggande ord och fraser på laotiska är användbart – var beredd på att de flesta inte pratar engelska!

Under hela vistelsen bor du i en by som heter Houkau. Det är 23 km till Vientiane. På förmiddagen tar vi en promenad i området runt boendet, så du lär dig hitta. Det finns hästar, och en mysig restaurang bredvid boendet. Efter lunch väntar en lektion i blomsterarrangemang på lokalt sätt, och när det är färdigt besöker vi det lokala templet för en buddhistisk ceremoni. Därefter får du lära dig laga mat på lokalt vis – och resultatet hamnar förstås på middagsbordet! På kvällen blir det grillkväll på boendet.frivillig-arbeid-laos

På onsdagen åker vi in till Vientiane. Om du inte har varit här tidigare kommer du nog att bli förvånad – Laos huvudstad är väldigt annorlunda jämfört med andra sydostasiatiska huvudstäder. Här är tempot lugnt och avslappnat, och du slipper bilköerna som är ett ständigt problem i t ex Bangkok och Ho Chi Minh City.

Vi börjar med att besöka COPE, som rehabiliterar och tillverkar benprotester åt människor som skadats av odetonerade bomber i glesbefolkade områden.  Under vietnamkriget mellan 1965 och 1975 flygbombade USA konstant hela Laos i syfte att förstöra Ho Chi Minh-leden och försvåra för fienden Nordvietnam. Det finns fortfarande massor av bomber och granater som inte har exploderat och som ligger gömda i jorden. Varje år dör och skadas flera hundra människor, när de råkar trampa på granaterna eller plockar upp dem utan att veta vad de är.

frivillig-arbeid-laos-cope

Efter lunch besöker vi fyra ”måsten” i Vientiane: Segermonumentet, Patuxai (Frihetsmonumentet), Gyllene Pagoden och templet Wat Sisaket. Därefter väntar middag på en restaurang vid Mekongfloden vid solnedgången och vi avslutar kvällen på Vientianes berömda kvällsmarknad. Därefter åker vi tillbaka till boendet i Nanyang och avslutar dagen med en filmkväll.

Patuxai-och-nattmarknaden

Efter frukost på torsdagen börjar vi dagen med hiking upp till en av de bästa utsiktsplatserna runt Vientiane. Där väntar picnic-lunch med typisk laotisk mat! Därefter besöker vi ett buddhistiskt tempel i skogen och deltar i meditation tillsammans med en av de lokala munkarna. På kvällen blir det karaoke på boendet.

laos-vientiane-frivilligarbeid

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för det kommande volontärarbetet på bästa sätt. Du får besöka de olika projekten och får en chans att ställa frågor. Fredag eftermiddag är ledig. Många väljer att åka till Vang Vieng på egen hand över helgen. Det är en mysig liten stad halvvägs till Luang Prabang, som bland annat erbjuder ”tubing” i Mekongfloden. Men det går lika bra att ta det lugnt på centret, eller utforska mer av Vientiane på egen hand eller tillsammans med andra volontärer.

 

Upplev Laos som volontär – Hjälp till med bygg och renovering!

Det är en grundförutsättning för t ex skolor, tempel, vårdinrättningar och andra offentliga byggnader att ha stabila husgrunder och en miljö som är säker och trevlig att vistas i. För närvarande är en del av infrastrukturen i dessa gemensamma anläggningar i Laos i bedrövligt skick. Här kan du som volontärer verkligen göra en skillnad för lokalbefolkningen i Laos. Vi fördelar våra volontärer där de behövs mest!

volontär-bygg-laos

Du kommer att bidra till att förbättra livskvaliteten hos lokalbefolkningen, och bland arbetsuppgifterna finns bland annat målning och annan renovering av befintliga byggnader i dåligt skick och byggande av exempelvis toaletter i skolor för barn från fattiga familjer.

Du kommer att få uppleva Laos från ett lokalt perspektiv och lära känna lokalbefolkningen, som är genuint trevliga, tacksamma och nyfikna på att lära känna människor från andra kulturer.

Det handlar om praktiskt arbete – målning, snickeri, plattsättning, trädplantering och liknande. Var beredd på hårt men givande arbete och massor av minnen för livet! Du jobbar sida vid sida med lokal arbetskraft, och vi anpassar dina arbetsuppgifter till dina förkunskaper och önskemål.

volontärarebte-bygg-laos

Det här är ett perfekt för dig som vill volontärjobba med händerna, och går utmärkt att använda som grund för exempelvis gymnasiearbete inom byggteknik och liknande inriktningar.

Du får hela tiden hjälp och support från projektets handledare, som även hämtar dig på flygplatsen i Vientiane. Du har helgerna lediga att göra vad du vill.

Obs – för att det inte ska bli några problem med myndigheterna i Vientiane behöver vi ha en kopia på första sidan i ditt pass och ett kort CV på engelska. Maila det till oss minst två veckor innan projektstart.

 

Projektet pausar på följande lokala helgdagar:

2018: 16 april, 1 maj, 24-25 oktober, 22 november, 3 december

2019: 15-16 april, 1 maj, 7 och 14 oktober, 11 november

 

Boende för våra volontärer i Laos

Boendet är i en by som heter Houkau. Det är 23 km till Vientiane. Du får eventuellt dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, var dock beredd på att det är långsamt och inte alltid fungerar.

volontärabete-laos-boende

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på volontärboendet, men det finns en mysig restaurang bredvid där det går bra att ta en öl på kvällen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

laos-frivillig-arbeid-bolig

 

Att tänka på inför din volontärresa till Laos

• Det är regnperiod i Laos från maj till september. Det regnar inte varje dag, men det händer att det kommer monsunregn som dränker det mesta.

• Det går att flyga direkt till Vientiane, men det är oftast billigare att flyga till Bangkok och ta ett inrikesflyg till Udon Thani i norra Thailand. Därifrån är det bara 5 mil till gränsen i Nong Khai, och därifrån är det 4 mil till Vientiane.

• Du kan även åka nattåg från Bangkok direkt till Tha Naleng i Laos, 13 km från Vientiane, och ta en buss eller taxi därifrån. Vi hämtar upp dig på både flygplatsen och på busstationen.

 

Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med bygg och renovering.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback