• live-like-a-local-filippinerna

Kulturutbyte: Upplev ”världens bästa ö” med lokalbefolkningen!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,900 sek

Det här är ett specialprojekt som du kan välja som alternativ till introduktionsveckan på Palawan, som ett extra inslag i din volontärresa eller som ett eget projekt. Målsättningen är i första hand att skapa kulturellt utbyte mellan deltagarna och lokalbefolkningen, men även att praktiskt hjälpa fattiga familjer i sin dagliga strävan att få mat på bordet.

Första veckan är en introduktionsvecka till den lokala kulturen
Det går att hoppa över introduktionsveckan om du vill
Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka: 5.900:-
2 veckor: 7.300:-
3 veckor: 8.900:-
4 veckor: 10.500:-
5 veckor: 12.100:-
6 veckor: 13.700:-
7 veckor: 15.300:-
8 veckor: 16.900:-
9 veckor: 18.500:-
10 veckor: 20.100:-
11 veckor: 21.700:-
12 veckor: 23.300:-

Vill du stanna längre än 12 veckor? Kontakta oss!

Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.

2018 & 2019
Varje måndag hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Puerto Princesa
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett donation till byn
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Puerto Princesa International Airport, Palawan, så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Hämtning på flygplatsen sker mellan kl 10 och kl 17 och ingår i priset, så försök passa in din ankomst efter detta. Om det inte går tar det ca 90 minuter med taxi eller två timmar med buss från flygplatsen till boendet. Vi kan även hämta upp dig under samma tider på lördagen utan extra kostnad, och då betalar du bara 350 kr extra för en extranatt på boendet. Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.
Är du svensk medborgare behöver du inte söka om visum i förväg – ska du stanna på Filippinerna i högst 30 dagar behöver du inget visum alls, och ska du stanna mellan 31 och 59 dagar söker du om visum på flygplatsen när du landat. Ska du stanna ännu längre går det att förlänga visumet på plats. Du kan även skaffa visumet på Filippinernas ambassad i Oslo (via post) innan avresa, om du föredrar det. Ambassaden i Oslo hanterar även svenska visumansökningar, eftersom Filippinerna inte har någon ambassad i Sverige.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Det finns en liten risk att drabbas av malaria på Palawan. Prata med din husläkare eller vaccinationscentral om vilket skydd du behöver. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Upplev vardagslivet i en fiskeby på Filippinerna!

Det här är ett specialprojekt, som vi har valt att inte kategorisera som volontärarbete. Du kommer visserligen att få hjälpa lokalbefolkningen i deras dagliga arbete, men samtidigt är du gäst i deras verklighet och dina arbetsuppgifter kommer att bli sådant som de har varit experter på i generationer. Du kommer inte att bli lika duktig som dem på en vecka eller två, men du kommer att få en unik inblick i deras liv.

Det här projektet är uppbyggt på samma sätt som våra volontärprojekt på Palawan, och du bor tillsammans med övriga volontärer. Det passar dig som är intresserad av att uppleva en annan kultur på nära håll, och att inte bara stå på sidan om med en kamera runt halsen utan vara en i byn och jobba sida vid sida med fiskarna och risbönderna. Det kan även vara en utmärkt första vecka för dig som inte är sugen på sightseeing och tycker att programmet på introduktionsveckan för ”turistigt”. Det går även bra att börja med introduktionsveckan och därefter delta i det här projektet – eller att kombinera det med volontärarbete på Palawan som ett avbrott i ditt vanliga arbete eller som en annorlunda avslutning. Du kan kombinera precis hur du vill!

Palawan är en långsmal ö längst västerut i den filippinska övärlden, och kallas ofta ”Den sista utposten”. Klimatmässigt och geografiskt påminner ön mer om närliggande Borneo än om om resten av Filippinerna. Flera säsonger av Robinson har spelats in på småöarna runt Palawan, och vid en första anblick är det ett paradis med fantastiska stränder och ett djur- och naturliv i världsklass. Palawan blev framröstad som ”världens bästa ö” av den mycket ansedda resetidningen Condé Nast Travelers läsare 2014!

volontärresor-filippinerna-palawan

 

Introduktionsveckan – om du vill!

Du blir upphämtad på Puerto Princesa International Airport på söndagen.  Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. Introduktionsveckan är valfri på Palawan – du kan välja att vara med på den eller att börja volontärjobba direkt på måndagen den första veckan.

På måndagen börjar vi med en introduktion till den lokala kulturen och traditioner på Filippinerna. Du får information om vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen och få ut så mycket som möjligt av din tid som volontär på Palawan. Vi tar dig med på en rundvandring i området så att du lär dig hitta. På kvällen väntar en välkomstmiddag tillsammans med de andra nyanlända volontärerna.

Tisdagen börjar vi med en språklektion. Även om de flesta pratar mer eller mindre engelska kan det vara bra att kunna några grundläggande fraser på palawano, som det lokala språket heter, och på eftermiddagen väntar en lektion i matlagning på palawankt vis. Resultatet hamnar på middagsbordet!

frivillig-arbeid-filippinene

På onsdagen besöker vi öns största stad Puerto Princesa, ett populärt turistmål som flera gånger blivit utsett till Filippinernas ”cleanest and greenest”! Här väntar en heldag med det bästa stan har att erbjuda.

Torsdagen bjuder på utflykter på närmare håll – i området kring Narra – och vi besöker den lokala marknaden och ett populärt vattenfall där den som vill kan simma. Vi hinner även med en briefing om de olika volontärprojekten på Palawan innan det är dags för middag.

frivillig-arbeid-filippinerne-introduksjon

Fredagen ägnar vi åt att förbereda dig för ditt volontärarbete på bästa sätt, och efter lunch får du prova på att mjukstarta volontärjobbandet, så att du vet vad som väntar kommande vecka.

Helgen är ledig. Du kan åka runt på egen hand, njuta av en dag på stranden eller bara ta det lugnt och koppla av.

 

Vad gör man på det här projektet?

Här erbjuds du en unik möjlighet att arbeta tillsammans med lokalbefolkningen, framför allt i deras två viktigaste yrken – fiske och risodling! Människorna på Palawan är öppna och välkomnande, och delar gärna med sig av sin vardag och sina yrkeskunskaper, som oftast är nedärvda många generationer bakåt.

kulturutbyte-filippinerna-palawan

Deltagarna får hjälpa till efter bästa förmåga i det dagliga arbetet, som bland annat innebär fiske, reparera fiskenät och framställa exempelvis torkad och saltad fisk. Du får även hjälpa till med att plantera och skörda ris och grönsaker och liknande, beroende på väder och säsong. Du kommer även att ha kontakt med familjernas barn och bli inte förvånad om du blir ombedd att hjälpa dem med engelskaläxan eller vara med i en fotbollsmatch på eftermiddagen!

kulturellt-utbyte-filippinerna-volontär

Målsättningen är i första hand att skapa kulturellt utbyte mellan deltagarna och lokalbefolkningen, men även att praktiskt hjälpa fattiga familjer i sin dagliga strävan att få mat på bordet. En del av din volontäravgift är även en donation till dem.

Du jobbar 8.00-11.00 och vi serverar lunch kl 12. Eftermiddagens arbetspass ligger mellan kl 14.00 och 16.00. Middagen står på bordet kl 18.

 

Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar: 

2018:  25 december.

2019: 1 januari, 19 april, 1 maj, 1 november, 25 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer på Palawan

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns västerländska toaletter. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, räkna dock med att det inte går snabbt.

Närmsta strand ligger bara 100 meter bort, men det finns ibland brännmaneter i vattnet här. En kvarts promenad längre bort finns en annan strand, som passar bättre om du vill bada. Du handtvättar din egen tvätt, eller så kan du lämna in den för en billig penning. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontärboende-palawan

 

Att tänka på inför din volontärresa till Filippinerna

• Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.

• Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.

• Det är även betydligt mindre risk att utsättas för brott på Palawan än exempelvis i Manila eller Cebu.

 

Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och fokusera på miljö, traditionellt fiske och jordbruk i ett land under utveckling.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Jonna
  Svara

  Det här låter ju hur kul som helst…. jag planerar att åka i höst, fler som har samma planer?

 • Karina Larsson
  Svara

  Gokväll Lennie

  Nu är vi på vårt volontärjobb☺
  Igår var vår första dag med praktisk information, vi gick runt på området och bekantade oss lite med befolkningen.
  Vi blev verkligen positivt överaskade över vårt fina boende och omnejd , vi hade inte alls räknat med att vi ska få bo på ett så fint men enkelt fungerande bo med mycket bra mat och alldeles vid havet var ett stort plus ☺

 • Catrin
  Svara

  Hejsan!!
  Här i Filippinerna trivs jag som fisk i vattnet!
  Aborlan är en mysig liten by.. Lugnt o fridfullt.. Det enda är myggen som är lite jobbiga..har fått en del myggbett!
  Jag spelar basket med barnen på morgonen innan frukost!
  Jätte kul att man kan få chansen att komma folket så närma..Att alla är så trevliga o hälsar.. Barnen kommer gärna fram för att prata lite Engelska..de är så stolta när de kan några ord..
  Denna helgen stannar vi kvar i Byn o bara tar det lugnt..
  Har gjort några julklappar som jag ska lämna på julafton.. Till de som jobbar här o till en familj som jag tycker mycket om.. En mamma med tre barn..pappan sitter tydligen i fängelse..
  Imorgon söndag kommer bara svenskar hit.. Lite tråkigt gillar att prata engelska.. Annars är de välkomna hit!!
  Ha det bäst!!
  Cat

 • Ola Lindskog med familj
  Svara

  Det bästa med resan var kombinationen av att känna att våra händer, kunskap och pengar gjorde viss liten skillnad i byn, och den glädje och kärlek vi fick tillbaka. Vi har rest cirka tio gånger till tredje världen med barnen och alla sa efter resan att detta var den bästa resan de gjort. Gott betyg!

 • Rebecca Ekstrand
  Svara

  Jag rekommenderar verkligen det här projektet till alla som är som jag – som vill vara en del av gemenskapen i byn och inte känna sig som en turist. Jag hade ju planer på en mer ”vanlig” volontärresa först, men jag är glad att jag valde den här istället. Det har varit väldigt intressant och jag har hittat vänner för livet, både bland lokalbefolkningen och bland de andra deltagarna på projekten i Aborlan. Har växt mycket som människa under de här veckorna och fått inblick i en värld som är så annorlunda jämfört med min vanliga vardag, men ändå inte. Har redan planer på att åka tillbaka nästa år – och jag har varit hemma i tre dagar. Det säger väl det mesta? 🙂

 • Marcus, 24, Knivsta
  Svara

  Jag gjorde helt rätt som valde kulturutbytet istället för introduktionsveckan. Inte för att introduktionsveckan verkar ”dålig” på något sätt, men det passar mig mycket bättre att delta praktiskt i vardagen hos lokalbefolkningen än att slussas runt som en turist. För mig var det här en perfekt start på tiden på Palawan, och jag lärde känna folket i byn på ett annat sätt än de andra. Varmt rekommenderat!