• volontärarbete-nepal-kloster-buddhist-munkar-tempel

Kulturutbyte: Undervisa i kloster i Nepal!

 • Destination:
 • Reslängd från : 3 veckor
 • Pris från:
  8,400 sek

Det här är både kulturutbyte och volontärarbete – du kommer att lämna Nepal många erfarenheter rikare, och samtidigt ha förbättrat chanserna till högre utbildning och bättre jobb för de munknoviser som väljer ett liv utanför templet när de blir äldre – eller blir en tillgång för yngre noviser och för engelskakunskaperna vidare till dem.

Första veckan är en introduktionsvecka till den lokala kulturen
Du blir placerad på ett buddhisttempel i Tinchuli, öster om Kathmandu
Du volontärarbetar i minst två veckor (introduktionsveckan ej inräknad)
Minimiålder: 18 år
Maxålder: 65, men gränsen är flexiblel
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska, avslutad grundskola

2018
3 veckor: 8.400:-
4 veckor: 10.800:-
5 veckor: 13.200:-
6 veckor: 15.600:-
7 veckor: 18.000:-
8 veckor: 20.400:-
9 veckor: 22.800:-
10 veckor: 25.200:-
11 veckor: 27.600:-
12 veckor: 30.000:-
13 veckor: 32.400:-
14 veckor: 34.800:-
 
Vill du jobba längre? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Alla måndagar hela året.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till templet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt tyfoidfeber och rabies. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu och Pokhara. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbeta i ett kloster i Nepal

Ett specialprojekt för dig som är intresserad av buddhism och vill lära dig mer om det – och samtidigt ge tillbaka till lokalbefolkningen genom volontärarbete i ett av Kathmandus buddhistiska kloster. Ett givande och tagande för dig som vill lära känna Nepal på djupet!

 

Introduktionsveckan – en bra början på din volontärresa till Nepal!

Den första veckan är en gemensam introduktionsvecka i Kathmandu för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den nepalesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.  Du blir upphämtad på flygplatsen i Kathmandu av en representant från vår lokala samarbetsorganisation på söndagen.

volontärresa-nepal-välkommen

På programmet finns en välkomstceremoni på måndagen, där du bland annat ges ett nepalesiskt namn. Måndagen ägnas även åt praktisk information och en genomgång av veckans schema. Du får lära känna de andra nyanlända volontärerna och delta i ett litet seminarium om nepalesisk kultur, sociala normer, och vad du ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen. Du får även lära dig hitta i närområdet runt boendet, som är i stadsdelen Dhapasi Height, strax norr om centrala Kathmandu.

På tisdagen får du lära dig lite av det lokala språket, och ges djupare kunskap om den lokala kulturen; hur man äter och dricker i Nepal, hur du bör klä dig, och  annat som är bra att veta. Du får även en säkerhetsgenomgång och tips om hur du ska hålla dig frisk under din tid som volontär i Nepal.

Onsdagen börjar med att du får även lära dig mer om hur skolsystemet fungerar i Nepal. Efter lunch besöker vi några intressanta platser i Kathmandu, bland annat stans mest kända landmärke, templet Bouddhanath, som nu har restaurerats efter jordbävningen. Dagen avslutas med en matlagningslektion – lär dig laga nepalesisk mat! Resultatet äter vi förstås till middag.

frivilligarbeid-nepal-yoga-BouddhanathTorsdagmorgonen börjar med en praktisk lektion i yoga och meditation – om vädret tillåter håller vi till utanför huset, i annat fall inomhus. Därefter väntar en workshop om de lokala religionerna i Nepal ett och besök på ett hinduiskt tempel. Drygt 80% av Nepals invånare är hinduer, och ca 10% buddhister, men religionerna blandas och många blandar inslag från flera olika religioner i sin vardag.

På fredagen blir det trekking! Vi vandrar så långt upp i bergen vi hinner och blickar ned mot Kathmandudalen. En försmak av vad som väntar för dig som väljer att kombinera din volontärresa med en av våra trekkingveckor, eller föredrar att gå på trekking på egen hand.

frivillighet-nepal-kathmandu

Helgen är ledig, du kan till exempel upptäcka mer av Kathmandu eller bergen på egen hand, eller fortsätta utöva den yoga och meditation du lärt dig med dom andra volontärerna på plats eller helt själv om du känner för det.

 

Vad gör man som volontär på det här projektet?

Du undervisar munkar och munknoviser i engelska, och om du vill även i andra ämnen. Det passar extra bra för dig som är intresserad av buddhism, och ger alla möjligheter till ett ömsesidigt utbyte. Ett perfekt sätt att få munkarna och noviserna att träna på att prata engelska är ju att låta dem prata om något de kan mycket om – buddhismen!

frivillig-arbeid-kloster-munkar-nepal

Var beredd på att undervisa och samtala med munkar i alla åldrar, både i grupp och individuellt. Det uppskattas även om du deltar i det övriga arbetet på klostret, som bland annat innefattar matlagning, trädgårdsskötsel och städning.

När du är i tempelområdet är det extra viktigt att tänka på att ta seden dit du kommer – klä dig i inte i shorts eller linne, rök inte öppet och var noga med att följa de förhållningsregler som ges på plats.

Du blir placerad på ett kloster, antingen i Kathmandu eller utanför stan.  I Kathmandu jobbar våra volontärer på klostret i Tinchuli, och eftersom det skadades under jordbävningen 2015 får du då bo kvar på volontärboendet. Övriga kloster som tar emot volontärer ligger i Pharping, Namobuddha och Serlo. Om du zoomar in på kartan kan du se var de ligger.

Under introduktionsveckan får du veta hur behovet av volontärer på de olika klostren ser ut för tillfället, och i mån av plats blir du placerad där du önskar. Transport ingår. Pharping ligger ungefär två timmar från Kathmandu, Namobuddha ungefär fyra timmar. Om du vill åka till Serlo får du vara beredd på en lång resa – det tar ungefär 12 timmar med jeep från Kathmandu till Phaplu, där du övernattar. Därifrån är det fyra timmars vandring till klostret i Serlo!

 

Observera att projektet är stängt på lokala helgdagar. Oftast handlar de endast om en eller två dagar i taget, men under Dashain-festivalen i september/oktober är det stängt i ca en vecka. Under 2018 infaller Dashain den 16 till 23 oktober, och 2019 den 5-13 oktober. Då får du ta ledigt och delta i festligheterna, eller jobba på gatuhundsprojektet i Kathmandu istället, som tar emot volontärer nästan alla dagar (det är starkt rekommenderat att du är vaccinerad mot rabies på det projektet).

 

Projektet tar även paus eller påverkas under följande lokala helgdagar:

2018: 15, 18 och 30 januari, 14, 16 och 19 februari, 8 mars, 24 och 30 april, 1 och 29 maj, 15 juni, 22 augusti, 3, 12, 14 och 19 september, 9 oktober, 7-9 och 13 november och 25 december.

2019: 11, 15 och 30 januari, 5 och 19 februari, 4, 7, 8 och 20 mars. Fler datum kommer att läggas till när helgdagarna är officiellt fastställda.

 

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer i Nepal

Under introduktionsveckan bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu där du oftast får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns ett huvudhus och ”flaskhuset”, där man murat in glasflaskor i väggarna. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns oftast möjlighet att uppgradera till privat rum, mot en extra kostnad. Du bjuds på tre mål mat varje dag, och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som skickade av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd!

boende-kloster-nepal

När du volontärarbetar bor du i klostret, eller i anslutning till det (utom i det som ligger i Kathmandu). Du får eventuellt dela rum med en eller flera andra volontärer, men det finns även möjlighet att boka ett enkelrum mot en extra kostnad.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet – och självklart inte i närheten av templet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

• Vill du ta med en present till templet? Fotboll är populärt!

• Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

• Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback