• yoga-meditation-ayurveda-indien

Hälsovecka: Lär dig yoga och meditation i Udaipur, Indien!

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  3,500 sek

Unna dig en vecka bara för dig – för ditt eget välbefinnande. Här får du lära dig grunderna i yoga, meditation och ayurveda, som kan ge dig ett hälsosammare och längre liv!

Första veckan är alltid en introduktionsvecka till indisk kultur
Det går att boka hälsoveckan tillsammans med volontärarbete eller separat
Du bor på vår samarbetspartners center i Udaipur
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
1 vecka i samband med bokning av volontärresa till Rajasthan: 3.500:-
2 veckor: Introduktionsvecka till indisk kultur + hälsoveckan: 7.900:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018 & 2019
Alla måndagar hela året.
Ingår:
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ Hämtning på flygplatsen på Udaipur dagen innan projektet börjar
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Udaipur så att du landar dagen innan projektet börjar. Sista dag på hälsoveckan är en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Om du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum. Använd ingen annan sajt – det finns flera bluffsidor som erbjuder e-visum till Indien. För längre vistelser än 60 dagar har CKGS i Stockholm i uppdrag av Indiens ambassad att utfärda visum till Indien.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en liten risk att smittas av malaria i Rajasthan. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Introduktionsveckan – en bra början på din resa till Indien

Den första veckan  är en gemensam introduktionsvecka för alla deltagare och volontärer, där du får lära dig grunderna om den indiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området.  Du blir upphämtad på flygplatsen i Udaipur av en representant från vår lokala samarbetsorganisation på söndagen.

Måndagen börjar med yoga innan frukost, och förmiddagen ägnas åt praktisk information, en genomgång av veckans schema och en introduktion till indisk kultur, med särskilt fokus på området runt Udaipur och resten av Rajasthan. Du får en genomgång om vad ska göra och inte göra för att respektera lokalbefolkningen.

Efter lunch besöker vi det imponerande stadspalatset och det berömda Jagadishtemplet, och avslutar eftermiddagen med en lokal dansföreställning innan det är dags att åka tillbaka till boendet för att äta middag.

yogaresa-udaipur-indien

Även tisdagen börjar vi med en lektion i yoga. Därefter får du en lektion i hindi – vi går igenom alfabetet, och du får lära dig några nyttiga fraser. Du får även lära dig göra chai-te.

På eftermiddagen besöker vi en lokal konstskola där du får prova på att måla på traditionellt sätt, och vi besöker en stor marknad där det mesta finns att köpa eller bara titta på. På kvällen hålls en liten sammankomst där du får lära känna de deltagare som startat tidigare och redan har börjat volontärarbeta.

Efter frukost på onsdagen får du lära dig laga indisk mat. Vi besöker vi den lokala grönsaksmarknaden för att köpa ingredienser till matlagningslektionen som resulterar i dagens lunch! På eftermiddagen är det utflyktsdags igen – vi besöker två av Udaipurs vackra sjöar; Badi och Fatesagar. På kvällen ser vi Bollywoodfilm i volontärhuset.

Torsdagen börjar med yoga, och efter frukost får du lära dig grunderna i något som är en självklarhet för många indier – Bollywooddans! På eftermiddagen väntar ännu en vacker sjö – och vi tar en båttur på fina Lake Pichola och njuter av den imponerande utsikten över Udaipur från en närliggande höjd.
frivillig-arbeid-india-udaipur

 

Introduktionsveckan avslutas på fredagen med en tågresa till Chittorgarh, en mysig gammal stad drygt tio mil från Udaipur. Här besöker vi stans största sevärdheter och monument och äter autentisk lokal mat.

Helgen är ledig. Du kan till exempel upptäcka mer av Udaipur eller Rajasthan på egen hand eller med andra volontärer som är med på projektet, fortsätta utöva den yoga och meditation du lärt dig eller bara ta det lugnt och njuta av tillvaron.

 

Lär dig yoga, meditation och ayurvedabehandling!

Yoga är ett grundläggande begrepp i indisk filosofi, psykologi och religion och var i äldre indisk tradition beteckning på ett flertal olika fysiska och kontemplativa tekniker.Det yttersta målet med yoga har traditionellt beskrivits som moksha, som betyder frihet och frigörelse.

Det finns många olika typer av yoga, men Hathayoga är den mest utbredda. Den betonar shatkarma (rening av de inre organen) pranayama (andningsövningar) och asanas (kroppsställningar), och är känd från texter som kan dateras till 1100-talet och framåt. Från början fanns ett starkt samband med indisk religion, men idag utövas yoga i första hand för att minska stress, hålla kroppen smidig, och öka välbefinnande och hälsa. I västerländsk tradition har under senare decennier uppmärksamheten på yoga som väg mot fitness dominerat.

yoga-udaipur-inden

Meditation är en systematiskt använd psykisk och kroppslig teknik som innebär fokusering och koncentration kombinerad med avspänning. Andra uttryck för det som sker vid meditation är bland annat ”stilla begrundan”, ”att lyssna inåt”, ”försjunkenhet”. Det finns en rad olika former av meditation, men gemensamt är att man ska stilla sitt sinne. Syftet är att man ska bli mer harmonisk och få större insikt i vem eller vad man är. Ordet meditation kommer från latinets meditari, ‘tänka efter’ ‘tänka över’.

Meditation presenteras i väst ofta som en metod för avspänning. Detta har sin grund i att vissa fysiologiska förändringar kan uppstå under meditation och registreras, förändringar som är de rakt motsatta till en stressreaktion:

 • minskad andnings- och pulsfrekvens,
 • minskad syreförbrukning,
 • minskad ämnesomsättningshastighet,
 • sänkning eller stabilisering av blodtrycket,
 • minskad ledningsförmåga i huden.

Ayurveda är en form av indisk läkekonst. Ayurveda har en flertusenårig historia och är enligt förespråkarna grundad i ett holistisk perspektiv och vediska utgångspunkter.

I Indien tar det 5,5 år att utbilda sig till ayurvedisk läkare. Utbildningen som är under statlig kontroll består av arton olika ämnen såsom anatomi, fysiologi, farmakologi, patologi, modern klinisk medicin & klinisk kirurgi, pediatrik, tillsammans med ämnen i ayurveda som Charaka Samhita , historia och utveckling av Ayurveda, identifiering och användning av örter (dravyaguna), och ayurvedisk filosofi i diagnostik och behandling.massage-indien

 

Under den här veckan får du lära dig grunderna i yoga, mediation och ayurveda, men du kommer självklart inte att bli fullärd utan den här veckan ska endast ses som en introduktion. Vill du behärska teknikerna krävs kontinuerlig träning under en lång tid.

Hälsoveckan arrangeras av vår samarbetspartner i Indien, och kan bokas både av dig som bokar en volontärresa genom oss och separat. Den går att kombinera med volontärarbete, antingen som ett avbrott i volontärarbetet eller som en skön avslutning på din tid som volontär i Indien. Introduktionsveckan är dock obligatorisk för alla.

 

Dag för dag:

Måndag

08:00 – Frukost

09:30 – Meditation

13:00 – Lunch

15:00 – Ayurveda-konsultation och huvudmassage

19:00 – Middag

Tisdag

06:00 – Yoga

08:00 – Frukost

13:00 – Lunch

15:00 – Benmassage och ångbehandling

19:00 – Middag

Onsdag

06:00 – Yoga

08:00 – Frukost och fritid

13:00 – Lunch

15:00 – Ryggmassage och ångbehandling

19:00 – Middag

Torsdag

08:00 – Frukost

09:30 – Meditation

13:00  – Lunch

15:00 – Shirodhara (ayurvedisk behandling)

19:00 – Middag

Fredag

08:00 – Frukost

09:30 – Meditation

13:00 – Lunch

15:00 – Kroppsmassage och ångbehandling

19:00 – Middag

 

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Hälsoveckan gör uppehåll på följande helgdagar:

2018: 26 januari, 2, 19, 29 och 30 mars, 15 augusti, 3 och 13 september, 2 oktober, 17 och 19 oktober, 20 och 23 november, 25 december.

2019: 21 mars, 17 och 19 april, 5 juni, 12 och 15 augusti, 10 september, 2, 8 och 28 oktober, 12 november, 25 december.

 

Boende

Du bor på vår lokala samarbetspartners center, där du får dela rum med en eller flera andra deltagare och volontärer (av samma kön).  Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Du bjuds på tre mål mat varje dag. Maten är indisk och mestadels eller helt vegetarisk.

volontärboende-udaipur

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela konceptet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt deltagande.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Indien

• En stor del av Rajasthan består av öken! Glöm inte solglasögon, heltäckande kläder och hög solskyddsfaktor.

• Det är extremt varmt från april till juni – ibland över 40 grader i skuggan! Efter värmen kommer regnperioden i juli och augusti.

• Från november till mars är det vinter, och det kan vara riktigt kallt på nätterna. Ta med varma kläder och sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går 100 kr oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till burmesiska flyktingbarns utbildning i Kuraburi. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Yvonne, 47, Skara
  Svara

  Jag har hållit på med yoga i många år, men det var ändå skönt med en paus från volontärjobbet och bara fokusera på avkoppling. Instruktören var jätteduktig och jag lärde mig faktiskt saker som jag inte varit medveten om tidigare.

 • Cecilia, 32, Göteborg
  Svara

  Hälsoveckan var en perfekt avslutning på min tid i Indien. Efter volontärarbetet tyckte jag att jag var värd lite ”me-time”, och jag rekommenderar den här veckan varmt till alla som vill lära sig yoga och meditation. Nu är mitt mål att använda det jag lärde mig en stund varje dag, jag känner redan att det har gett resultat. Jag är mindre stressad och sover bättre på nätterna.