Sri Lanka är en av våra mest populära destinationer för volontärresor, och här kan du lära ut engelska på en skola, volontära på barnhem, jobba med vilda elefanter i en nationalpark, hjälpa havssköldpaddor eller renovera buddhisttempel. Nu finns det även möjlighet att undervisa munkar och munknoviser på Sri Lanka!

Det här är ett projekt som passar extra bra för dig som är intresserad av buddhism, och det är lika mycket kulturutbyte som volontärresa. Du undervisar i ett buddhistiskt tempel, och får uppleva hur munkarnas vardag ser ut. Du har alla möjligheter att lära dig mer om theravadabuddhismen, som ungefär 70% av Sri Lankas befolkning tillhör.

Vissa av munkarna kommer att stanna i templet hela livet, medan andra att leva mer ”vanliga” liv förr eller senare. Det är vanligt att familjer placerar sina söner i ett tempel en kortare eller längre tid, för att studera buddhism, men även för att lära sig annat. Ibland är fattigdom en bidragande orsak till att pojkar bor i tempel och studerar i tempelskolor, ibland är det främst av religiösa skäl.

Engelska är viktigt att lära sig vare sig man ska förbli munk eller senare vill studera vidare och hitta jobb, exempelvis i den snabbt växande turismindustrin i landet. Som volontär på det här projektet får du en unik inblick i lankesiskt vardagsliv och kultur, på ett mycket djupare plan än turister – och är du intresserad av buddhism kommer det att vara extra givande.

volontär-undervisa-munkar-srilanka

 

Välj mellan två destinationer för din volontärresa

Det här projektet är tillgängligt på två platser: Kandy och Hanguranketha. I Kandy bor du under introduktionsveckan, och här jobbar även flertalet av volontärerna från vecka 2, fördelade på flera olika projekt. Om du vill ha många volontärer att umgås med rekommenderar vi att du stannar i Kandy, som är Sri Lankas näst största stad.

Om du hellre vill ha färre västerlänningar omkring dig och uppleva vardagslivet i en mindre stad på Sri Lankas högland kan Hanguranketha vara ett bättre alternativ. Hanguranketha ligger ca en timmes resväg sydost om Kandy, ungefär halvvägs på vägen till Nuwara Eliya.

I Hanguaranketha deltar de äldre munkarna ofta i ceremonier under dagen, och barnen studerar även andra ämnen, så engelskundervisningen oftast koncentrerad till ca två timmar på förmiddagarna. Om du även vill jobba på eftermiddagarna finns det möjlighet att undervisa skolbarn i engelska efter skolan, eller att hjälpa till med renovering av tempel, skolor och andra viktiga byggnader efter lunch.

 

Vill du veta mer om det här projektet, eller om någon av våra andra volontärresor till Sri Lanka! Hör av dig!