Det finns över 14.000 öar i Indonesien, och ungefär hälften av dem är bebodda. Den mest kända är Bali. Det är också en av våra mest populära destinationer för volontärresor, och även utgångspunkt för dig som vill volontärarbeta med sköldpaddor på den lilla ön Nusa Penida. Även på grannön Lombok tar vi emot volontärer. Nu erbjuder vi som enda organisation i Skandinavien även volontärresor till öarna Flores och Komodo – ett intressant alternativ för dig som gillar djur och natur!

Tillsammans med bland annat Bali och Lombok ingår Flores och Komodo i ögruppen de Små Sundaöarna – ett pärlband av vackra och unika öar i Indonesiens arkipelag.

Flores är större än både Bali och Lombok tillsammans till ytan, men betydligt mer glesbefolkat – här bor mindre än två miljoner människor. Ön är bergig, och bara 5% av ytan kan därför användas till jordbruk. Det har lett till att en stor andel av öns befolkning lider av undernäring, och här är det betydligt fattigare än på turistöarna Bali och Lombok – men nu börjar turisterna även hitta till Flores.

 

Volontärarbeta med att bevara komodovaraner!

Flores är också utgångspunkt för Komodo Nationalpark, där komodovaranerna är den självklara huvudattraktionen. Du kan volontärarbeta med att bevara dessa unika jätteödlor, och samtidigt lära dig mer om både dem och de många andra djur och växter som finns i den här unika nationalparken.

Komodovaranen är världens största nu levande ödla, med en normallängd på 2–3 meter och en vikt på omkring 70 kg. Arten upptäcktes av forskare från västvärlden först år 1910.

Komodovaranernas utbredning har minskat på grund av mänsklig inverkan på deras levnadsmiljö, och de listas idag som sårbara av Internationella Naturvårdsunionen. De är skyddade under indonesisk lag, och Komodo nationalpark grundades 1980 för att skydda dem.


Vill du uppleva Flores unika natur och kultur utan att komma nära reptiler? Vi har även ett undervisningsprojekt, där du får lära ut engelska på en lokal skola i Lebuan Bajo. Genom att bidra till barnens utbildning och stärka deras engelskakunskaper ökar deras möjligheter till både högre studier och att få jobb i den snabbt växande turismnäringen på ön.