Sedan vi startade IndiGo 2012 har vi haft vår administration i Asien. Det föll sig naturligt då, eftersom vi båda bodde i Bangkok. Nu har halva IndiGo (Emanuel) flyttat hem till Sverige, och vi har valt att registrera IndiGo även på vår andra hemmaplan.

Från och med nu är IndiGo en bifirma i Solliden Utveckling & Konsult AB, under namnet NDGo Volunteer Asia. Detta innebär en ökad trygghet för dig som bokar en volontärresa eller äventyrsresa med volontärarbete hos oss. Vi omfattas nu av samma regler och lagar som andra företag i Sverige, och vi har även en resegaranti hos Kammarkollegiet – men vi är i grunden precis samma organisation som tidigare.

Att vi är en del av ett svenskt aktiebolag innebär inte att vi kommer att höja priserna eller göra några andra förändringar. Storpotäten har inte ätit upp oss, och vi kommer inte att dansa efter någon annans pipa i fortsättningen heller. IndiGo består fortfarande bara av Emanuel och Lennie.

Vi kommer att fortsätta jobba som en icke-vinstdrivande organisation, där det ekonomiska överskottet går till att hitta och kvalitetssäkra bra volontärprojekt runt om i Asien och till välgörenhet. Vi fortsätter skänka det som blir över till föräldralösa barn från familjer som drabbats av HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand och till skolan för burmesiska flyktingbarn i Kuraburi i sydvästra Thailand – precis som tidigare.

 

Vad är nytt?

Inte mycket, egentligen. Den enda skillnaden för våra volontärer är att ni nu omfattas av resegarantin när ni bokar med oss, som ger en ökad trygghet om en volontärresa skulle bli inställd eller om vi mot all förmodan skulle gå i konkurs. Vi har aldrig behövt ställa in en resa eller ett projekt, någonsin, och eftersom vi inte har som mål att tjäna pengar på IndiGo är konkursrisken närmast obefintlig. Men ändå.

En praktisk skillnad blir att vi nu tar betalt via faktura och svenskt bankgiro till ett svenskt företagskonto.

På det mer personliga planet har även Lennie lämnat storstadshetsen i Bangkok efter nästan åtta år där, och flyttat ut på landet i Chiang Rai längst upp i norra Thailand – bara några mil från gränsen till både Burma och Laos. Vi hoppas kunna hitta bra samarbeten med lokala organisationer där, och ta emot volontärer på ett eller två nya projekt inom kort för dig som tycker norra Thailand verkar fint. Det är det.

Emanuel å sin sida har efter en tid som anställd i en myndighet, där han jobbat med unga som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, bestämt sig för att återgå till att studera – denna gång i Lund.

Vi jobbar vidare på samma sätt som tidigare, och hoppas att de kommande åren blir minst lika bra som de som gått sedan vi startade IndiGo – och att vi får ta emot många fler volontärer från Sverige och Norge som får lära känna Asiens spännande kultur och dra sitt strå till stacken för en lite bättre värld genom en volontärresa.

Så vi avslutar med en gammal klyscha från Thailand: IndiGo är same same, but different. Vi blir lite mer likt andra svenska företag rent organisationsmässigt, men fortsätter jobba efter våra egna principer – där nöjda volontärer och hjälp där den behövs mest är viktigare än att tjäna pengar.

Fotnot: Resegarantin omfattar alla som bokat en resa med IndiGo efter den 7 juni 2017.