”Kan man åka ensam på en volontärresa? Blir det inte… ensamt?” Den frågan får vi ganska ofta, och svaren är ja och nej. Det går utmärkt att åka ensam som volontär, och man är nästan aldrig ensam på plats.

Över hälften av våra volontärer åker ensamma från Sverige och Norge. Andra har redan från början någon eller några som vill följa med, och ganska många hittar en resekompis på vårt forum ViDrar. Men även om man åker ensam finns det nästan alltid andra internationella volontärer på plats och det är lätt att hitta nya vänner.

En som håller med om det är Felicia från Stockholm, som volontärade på barnhemsprojektet på Sri Lanka. Hon skrev så här i sin blogg, på ämnet att resa ensam som volontär:volontärresa-ensam
– ”Jag vill växa som människa. Jag vill hjälpa till i världen. Jag vill utmanas. Jag vill klara mig själv. Jag vill träffa människor. Jag vill resa och se världen. Jag vill utvecklas. Jag vill gå ur vardagen och släppa ramar.”

 

Bättre att åka ensam som volontär?

Ibland kan det till och med vara en fördel att inte ha bästa kompisen eller någon annan man redan känner med sig hela tiden. Då kan det vara lättare att hitta nya vänner, och inte bara hålla sig till dem man redan har. En som håller med om det är Ida från Norge, som volontärade på skolprojektet på Koh Samui i Thailand:åka-ensam-som-volontär-utomlands
– ”Dette er noe av det beste jeg har gjort og vil absolutt gjøre igjen. Jeg vil også anbefale å reise alene, da det er mye enklere å bli kjent med andre og man får et utrolig godt samhold som frivillige.”

 

Hur ensam är man, egentligen?

Vi samarbetar med lokala organisationer i alla länder, och överallt tar de även emot volontärer från andra länder än Sverige. Därför kommer du att ha alla möjligheter att inte bara lära känna kulturen och människorna i det land du väljer att åka till och volontärarbeta i, utan även volontärer från andra länder än Sverige och Norge. Många kommer från länder som Tyskland, Holland, Storbritannien, USA och Australien, men ibland även från mindre väntande länder som Kina, Sydkorea och Singapore.

Det är något som ofta återkommer i den feedback vi får från våra volontärer, och vi ser hur deras vänlistor på Facebook fylls på med människor från andra länder som man annars aldrig hade träffat och lärt känna. Angelica från Örebro volontärjobbade på samhällssprojektet i Goa i Indien, och skrev så här när det började bli dags för hemresa:alene-frivillig-arbeid-india
– ”Innan jag åkte hit var jag väldigt nervös över vad som skulle vänta när jag väl kom fram, vilka människor jag skulle träffa, vad vi skulle göra och hur dagarna skulle se ut och jag trodde att jag skulle längta hem för jag var rädd att allt skulle bli katastrof. Men det blev det naturligtvis inte utan snarare tvärtom, och jag vill verkligen inte åka hem.”
 

Vi hjälper dig!

Har du liknande funderingar? Känns det lite läskigt att åka utomlands ensam – kanske för första gången? Det har vi full förståelse för. Men vi kan inte komma på något bättre sätt att göra det – på alla våra volontärresor får du hjälp av oss med allt du behöver veta innan du åker, och så fort du har landat välkomnar någon från vår lokala samarbetsorganisation dig på flygplatsen och följer med dig till boendet. Därifrån brukar allt rulla på som det ska.

Oroliga mammor och pappor till våra yngre volontärer brukar också uppskatta att det finns ordningsregler att följa på plats, för att du ska få en så säker tid som möjligt i ett nytt land. Att åka ensam på en välorganiserad volontärresa är mycket säkrare än att backpacka ensam i samma land.

Är du sugen på en volontärresa? Hör av dig om du har några frågor eller funderingar så hjälper vi dig att hitta rätt!