I Mina Skor – Hjälp oss att hjälpa!

i-mina-skor2Vi som driver IndiGo – Lennie och Emanuel – är själva volontärer i Asien sedan många år tillbaka. Det var det som var drivkraften att starta IndiGo; att kunna ge fler möjligheten att hjälpa till där behovet är som störst. Vårt måtto är ”vi hjälper dig att hjälpa”, men du kan även hjälpa oss att hjälpa!

Vi får ofta frågan ”Vart går mina pengar om jag åker som volontär med IndiGo?”. Till skillnad från de stora företagen i Sverige går de inte till höga kostnader för administration, svenska skatter, lokalhyra och aktieägare som bara är intresserade av att tjäna pengar. Vi har båda heltidjobb i Bangkok och Sverige och driver IndiGo på vår fritid. Pengarna går till projekten, täcker våra kostnader för mat och husrum och annan service för våra volontärer, till att leta upp nya projekt – och till barn i Thailand i extra stort behov av ekonomiskt stöd.

 

Hur fungerar det?

För varje volontär som bokar med oss lägger vi minst 100 kr i vår fond I Mina Skor. Pengarna går direkt och helt oavkortat till att hjälpa projekt i mycket stort behov av sponsring och stöttning i Thailand. För att säkerhetsställa legitimitet besöker vi och utvärderar personligen projekten på plats.

Det senaste året har merparten av pengarna gått till en skola för burmesiska flyktingbarn i Kuraburi i sydöstra Thailand, dit du även kan åka som volontär och undervisa barnen i engelska. Den senaste donationen gjorde vi i juli, och de pengarna gick till att ta bort två stora oljepalmer som var en säkerhetsrisk på skolgården, och till att bygga två fina fotbollsmål som nu används flitigt på rasterna. Du kan läsa mer om det här.

IMS juli 2016

Vi skänkte även en stor summa från fonden i maj 2016,  i samband med vår insamling till föräldrarna till två flickor som drunknade i Bangkok i våras, för att visa solidaritet med samhällets svagaste.

donation1

 

Stöd till burmesiska flyktingbarn

Innan det här projektet startade 2005 fanns det ingen möjlighet för burmesiska flyktingbarn att få en utbildning i området. Tillgång till utbildning för dem begränsas av diskriminering, kostnader för undervisning och skoluniformer, brist på transport, språkbarriärer och rädsla att bli arresterade och deporterade från Thailand.

De här flyktingbarnen har mycket svårare än thailändska barn på en mängd punkter. De flesta är i Thailand illegalt. De har inte thailändska medborgarskap, och eftersom deras familjer har lämnat Burma (Myanmar) för att undkomma svält, militärdiktatur och misär är många av barnen heller inte burmesiska medborgare. De står utanför det vanliga, statliga skolsystemet i Thailand och deras föräldrar har oftast låg eller ingen utbildning.

volontärresor-thailand-skola

 

Tidigare donationer:

Vi besökte skolan i oktober 2015 och såg med egna ögon hur knappa resurser de har. Skolan har i skrivande stund 53 barn inskrivna, och tre lärare. Vi frågade vad de i första hand behöver ekonomisk hjälp med, och de visade oss skolans toaletter. Det fanns tre toaletter i mycket dåligt skick, och alla tre saknade handtag, så dörrarna gick inte att låsa. Vem som helst kunde alltså smälla upp dörren när man som minst önskar det. Många av barnen, särskilt flickorna,  drog sig därför för att gå på toaletten och väntade in i det längsta tills någon kunde stå utanför toaletten och hålla vakt.KIDS-burmesiska-skolan-1

Så ska de förstås inte behöva ha det. Vi följde med skolans vaktmästare och köpte in tre nya dörrar på stående fot, och passade även på att byta ut själva toaletterna, som var spruckna och läckte vatten.

KIDS-nya-toaletter

Vi besökte även det barnhem i Phang Nga som vi behöver volontärer till. Även där lämnade vi en donation till verksamheten från I Mina Skor, som var mycket uppskattad.

 

Nästa projekt:

Vi blickar alltid framåt, och har redan siktet inställt på vart pengarna ska gå i framtiden. Skolgården består av sand, grus och vassa stenar, och det blir väldigt dammigt när barnen springer och leker. Därför har centret ett starkt önskemål om att ersätta grus och damm med gräs.

Dock kostar det över 10.000 kronor, och det är mer än vi får in från våra volontärer trots generösa extradonationer. Vi planerade därför en speciell volontärresa till Kuraburi i höstas, där våra volontärer skulle delta i arbetet med att plantera gräset och därmed få ned kostnaden. Tyvärr nappade ingen på det – men vi ger oss inte. Förr eller senare kommer vi att hitta en lösning, och fram till dess fortsätter vi att stödja burmesiska flyktingbarn i Thailand med varje krona vi får in till fonden. En ny donation är planerad inom kort (mars 2017).

volontärer-thailand-gräsprojektet

 

Fundersam? Fråga oss!